Най-посещавани събития

Традиционен Илинденски събор в местността ''Попови ливади''
ежегодно събитие

гр.Гоце Делчев, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
4.9 от 7 гласа
28.07.2020 г. -
28.07.2020 г.


 
Празнува се на 2 август или най-близката събота в местността Попови ливади, разположена на 18 км по асфалтов път запад-югозападно от Гоце Делчев. Чества се Илинденско-Преображенското въстание. Отбелязва се с концерт, на който се изпълнява автентичен фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционен събор в памет на загиналите
в Илинденско–Преображенското въстание – организиран от Община Гоце Делчев. Събират се жителите от целия Гоцеделчевски район и отчасти от Санданска община.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът започва с празнична програма от изявени фолклорни състави от общината, провеждат се спортни състезания – мотоциклетизъм, делтапланеризъм и други. На сергии се предлагат различни изделия на традиционните занаяти като звънчарство, тъкачество и други.

Програмата ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади със заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве, които ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит. След това, на паметника на Гоце Делчев ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на участниците във въстанието.

В 11.30 часа, на голямата поляна в село Попови ливади, ще започне празничният концерт. Осигурен е организиран транспорт от Гоце Делчев до Попови ливади. Автобусите ще тръгват от площад „Гоце Делчев” от 8.00 часа и ще се връщат обратно след 16.00 часа.


В тежките дни на омразното османско иго в едно от околните на Неврокоп селца живеел родолюбив свещенник.

Години наред той пробуждал местното население към борба срещу турското потисничество и го уверявал, че рано или късно „дядо Иван” ще се притече на помощ и ще ги избави от султанската тирания. Подгонен от турската власт, свещенникът напуснал родния си дом и години наред до пределна възраст се укривал из усоите, горите и поляните между върховете Ореляк и Свещник.

Впоследствие населението нарекло тези места Попови ливади, а седловината ''Попски престол.”

През 2003 година в местността тържествено е открит монументален паметник на Гоце Делчев във връзка със 100 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.Автор на паметника е скулпторът Крум Дерменджиев.

Странно въздейства този паметник на загиналия съвсем млад революционер, издигнат високо в планината на откъснато от градския шум и движение място.
Фолклорни фестивали и събори
Тук няма поставените по протокол венци и големи букети, не се чуват политически речи и никой не идва организирано от училище. Но всички туристи неминуемо спират пред паметника, замислят се за делото на Гоце Делчев, за неговата смелост и саможертва.

И много често могат да се видят малки букетчета от дъхави горски цветя, оставени от нечия ръка с благодарност и почит, защото е време да спрем да спорим чии герой е Гоце Делчев – на България или Македония и доколко е велико неговото дело !
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Гоце ДелчевАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания