Най-посещавани събития

''Празник на Балкана'' под връх Копрен
ежегодно събитие

с.Копиловци, община Георги Дамяново, Област Монтана

Вашата оценка
4.5 от 13 гласа
18.08.2021 г. -
19.08.2021 г.


 
Всяка година в третата събота на август хиляди хора от цяла България, които имат корен в Северозападния Балкан, се стичат на празник под връх Копрен над село Копиловци. Съборът датира от векове, но близо 60 години традицията беше забравена.
Фолклорни фестивали и събори
Той е основно в събота вечерта и неделя до обяд, край хижа Копрен. Изпъляват се български народни танци и песни от тамошния край, а също така и самодейни състави от селото и околни села.
Фолклорни фестивали и събори
Според обичая, още от петък вечерта към Младенин вир, Брадчата и хижа “Копрен” се стичат хиляди хора. Разпъват палатки, кладат огньове и се въртят около скарите.
Фолклорни фестивали и събори
Балканът на село Копиловци започва да се пълни с хора седмица преди празничната събота и неделя. Празникът е традиционен за община Георги Дамяново и събира хиляди местни жители и гости от цялата страна.

Хиляди се веселят в подножието на върха в нощта срещу неделя. Веселието стихва към 2 часа през нощта, тогава угасват огньовете и скарите и стотици автомобили се спускат към Копиловци.

На 6 км от с. Копиловци се намира хижа Копрен, която представлява едноетажна сграда с капацитет 34 места. В района има две бунгала — общо 4 легла. Санитарните възли и умивални са външни.

Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.

Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг.

Копренска Екопътека Намира се в Западна Стара планина, под връх Копрен.
Фолклорни фестивали и събори
Замислена е като представителна за Северозападна България - еталон за чиста природна среда.

Маршрутът обхваща долините на три реки и ридовете помежду им, в район с надморска височина от 950 до 1350 м. Състои се от няколко етапа с обща дължина около 20 км.

Преминавайки по пътеката можете да се насладите на вековни букови гори, водопади и водни каскади, причудливи скали, поляни, осеяни със здравец, боровинки и горски ягоди.
Фолклорни фестивали и събори
Изходен пункт - с. Копиловци.

За контакти : тел.: 09555 / 22 20Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания