Най-посещавани събития

Поклонение пред иконата ''Св. Богородица Одигитрия'' в Рилския манастир
ежегодно събитие

Рилски манастир,Община Рила,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
15.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
Иконата ''Св. Богородица Одигитрия'' е в Рилския манастир. Уникалното при нея е, че около образа на Дева Мария с Младенеца има 32 четириъгълни прегради, пазещи мощите на светци.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата е разположена в специален иконостас при третата колона на катедралната църква и се почита като изцелителка на тежки болести и епидемии.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата на Света Богородица е главен култов обект в Рилския манастир. Тя е изпълнена в иконографския тип Одигитрия. В горната й част има надпис "Одигитрия" (Пътеводителка).


Според водещата хипотеза за появата ѝ — иконата е дарение на манастира от Мария Бранкович (известна като Мара Султанката или Мара Царкинята, издействала връщането на мощите на Иван Рилски от Търново в манастира), която е дъщеря на деспот Георги Бранкович.

Мария кръстена на божията майка дарява майчински иконата на Света Богородица на Рилската света обител съхранила българщината през вековете на османското робство.

Иконата преди се е пазила в параклиса на Хрельовата кула.

В историографията съществува и версия по поверие и интерпретации от данни в житието на Иван Рилски от Георги Скилица, че иконата е дар за манастира още от Мануил I Комнин — като благодарност за изцелението на императора получено от мощите на Иван Рилски.
Фолклорни фестивали и събори
Типологията на иконата и подбора на реликви говори несъмнено за това, че тя е правена по специална поръчка от най-високопоставената византийска аристокрация в Константинопол (императорско семейство, патриарх).

Иконата се изнася на ритуална процесия два пъти в годината (на петия ден след Пасха и на 15 август), като двете традиции говорят за православна служба от 14 век, въз основа на стари константинополски процесии съществували още от времето след основаване на града през 330 година, и за константинополското суеверие превърнало се в обичай за водосвет на животворни мощи на светци, посредством които гражданите на Новия Рим се предпазвали от многото болести в столицата през август.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата по всяка вероятност се е отзовала в Рилския манастир след превземането на Константинопол от османските турци.

Мара или Мария Бранкова е имала специален интерес към реликвите намиращи се в Константинопол. Посредством уважението което Мехмед II питаел към своята мащеха, Каломария е могла да се сдобие с изключително ценни предмети след разграбването на Новия Рим.

В подкрепа на дарението на иконата от Мария говори съобщението на Франц Бабингер непосредствено от преди войната на Османската империя с Венеция (1479), според което Мара и сестра ѝ Катерина Бранкович предлагат да посредничат на Венеция за откупването на християнските реликви намиращи се в ръцете на турците, сред които се е намирала и туниката на Христос.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Рилският манастир - информационен сайт

Рилският манастир - православен сайт
Природен парк - Рилски манастир


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания