Област Благоевград

Събор в с.Корница
ежегодно събитие

с.Корница, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
3 от 2 гласа
28.03.2023 г. -
28.03.2023 г.


 
Всяка година на 28 март се провежда събор в памет на убитите по време на възродителния процес в началото на 1973 г. В тяхна чест в центъра на Корница е издигнат и паметник.
Фолклорни фестивали и събори
Село Корница
се намира в планински район — в подножието на Пирин планина. Отличава се с красивата си природа.
Фолклорни фестивали и събори
Местното население е съставено предимно от мюсюлмани, но живеят и християни, които са се заселили по тези места след Балканската война.

В списък на селищата и броя на немюсюлманските домакинства във вилаета Неврокоп от 13 март 1660 година село Корница (Корниче) е посочено като село, в което живеят 13 немюсюлмански семейства.

В 19 век Корница е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Корница (Cornitsa) е посочено като село с 90 домакинства и 210 жители помаци.

Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Корница е българо-мохамеданско селище. В него живеят 680 българи-мохамедани в 90 къщи. Според Стефан Веркович към края на 19 век Корница има мюсюлманско мъжко население 312 души, което живее в 90 къщи.

Към 1 декември 1912 година жителите на селото, в което има 250 мюсюлмански семейства, са насилствено покръстени от български паравоенни части и БПЦ.

След принудителното сменяне на имената на помаците в началото на 1970-те в Гоцеделчевско, незасегнати от Възродителния процес остават само селата Корница, Брезница и Лъжница.

Те подозират, че ще бъдат следващата цел на „възродителите“ и за това правят организация за противодействие: в центъра на Корница всяка вечер се палят огньове и е поставена стража, а на минаретата на джамиите в трите села е поставен караул така, че при опит едно от трите села да бъде нападнато, със светлинен сигнал да бъдат предупредени другите две, които да се притекат на помощ.

На 28 март 1973 година все пак властта атакува селото изненадващо, подкрепено от полиция, армия, танкове, бронетранспортьори и кучета. Жителите на селата нямат време да отреагират. Корничани оказват жестока съпротива, в следствие на което се стига до смъртни случаи, ранени от огнестрелни оръжия, пребити и интернирани. Точният брой на жертвите и от двете страни не е известен, тъй като управляващите дават противоречиви данни.

За контакти : телефон: 07520 2283

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания