Област Бургас

Храмов празник ''Св. Богоридица'' и Събор в с.Близнак
ежегодно събитие

с.Близнак,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Празникът на селото се отбелязва със събор в деня на Малка Богородица. Църква “Св. Богородица” се намира в центъра на село Близнак.
Издигнат е през 2004 г. на мястото на старата едноименна църква, построена веднага след заселването през 1913 г. на бежанците от Източна Тракия. В началото на 80-те години на ХХ век тя се саморазрушава заради нестабилната си дървена конструкция. Иконите от стария храм в момента се намират в църквата на с. Варовник.

Стари имена: Каравиран, Караеврен (в превод от турски - “черен змей”).

Разположено е в подножието на висок хълм. Покрай селото се намират два карстови извора - Башбунар на север и Бабуджа на юг. Свидетелство за древния му произход са откритият мраморен релеф на трите нимфи от ІІ век сл. Хр., съкровище от 499 фолиси (посребрени медни монети) на римски императори от ІV век, а също и долмените, пръснати в околностите на Близнак.

В самото село, на най-високото място, са останките на прочутата “Караевренска кула”, с която са свързани събитията, наречени “Караевренската катастрофа” (1803г). Тогава кърджалийски орди запалват кулата на местния спахия и в нея изгарят живи стотици хора.

Днес жителите на с. Близнак са потомци на бежанци от Източна Тракия, заселили се тук след 1913 г.

Голямобуковски Манастир
Намира се на 4 км от с. Голямо Буково и на 12 км северозападно от с. Близнак, сред живописни местности и в близост до малки странджански селца. Околностите на Голямо Буково са район с голяма концентрация на долмени, с многобройни останки от калета и могилни некрополи.

Манастирът е основан праз 12 век. Името му е “Св. Петка”, а храмовият празник е Светли Петък – петъка след Великден, патронен празник на светицата. Съществува предположение, че през 14 век той е бил един от манастирите на Григорий Синаит, част от Парорийския манастирски комплекс.

Българският писател Антон Страшимиров също е смятал, че точно тук е била “школата на исихастите”, защото “при последното си завръщане от Света Гора (Атон), Григорий е слязъл от кораб в Созопол и оттам се отправил за своя манастир”.

В съвременния си вид е построен в края на 19 век. Паметник на културата, днес Голямобуковският е единственият действащ манастир в Странджа. В олтара на храма се намира аязмото “Живоприемний източник”.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания