Област Кърджали

Ден на Освобождението в гр.Ардино
ежегодно събитие

гр.Ардино, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Ден на Освобождението на България. Място на провеждане : пред паметника на Христо Ботев в двора на ОбА.
Фолклорни фестивали и събори
Ардино е град в Южна България.
Той се намира в Област Кърджали и е в близост до град Мадан. Градът е административен център на община Ардино.

До 1934 г. година селището има две имена — Егри дере и Хаджи кьой. През 1960 г. Ардино е обявено за град.

Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци.

През 1370 - 1371 година родопчани водят битки, за да възпрат завоевателните набези на османлиите. Голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните пазви на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.

Първият писмен извор за град Ардино са записките на френския изследовател Огюст Винекел от 1847 г., който пише: “Джамията на Иридере – това мохамеданско село състоящо се от махали, разположени по долината се забелязва на доста голямо разстояние.

Стаи, предназначени за пътници и обширни бояджийници, се намират близо до джамията. Старото име на гр. Ардино е Иридере по името на малката река, която тече през селището. През османското робство Иридерска околия заема средищно географско положение в султанската земя Султанери. След Руско-турската война тя е присъединена към новосъздадения Гю-мюрджински санджак, Одрински вилает.

Към края на XIX в. Иридере е малко селище с няколко бараки на чаршията и една джамия (запазена и до днес) и тясно мостче над едно от деретата. По данни на турското салнаме от 1898 година населението на Иридерска каза е общо 34 338 души. След Първата световна война се включва в Мастанлийски окръг. През 1934 г. Иридере се преименува в Ардино и заедно с десетте села: Давидково, Ленище, Бял извор, Петково, Долно Прахово, Загражден, Русалско, Лъджа, Безводно и Чамдере, образува Ардинска околия и се включва в състава на Старозагорска област.

През 1960 година Ардино е обявен за град..

За повече информация :
Община Ардино

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания