Област Кюстендил

Събор на с.Мала Фуча
ежегодно събитие

с.Мала Фуча, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
Юни 2020

 
Редовно се организират събори: в средата на юни и в началото на септември.
Фолклорни фестивали и събори
Село Мала Фуча се намира в полите на Конявската планина и по-точно под югозападната част на връх Колош, в близост до село Голема Фуча, но на по-малка височина. Мала Фуча се намира в малка котловина, на 6-7 км от Бобов дол, 21-22 км от Дупница и около 35 км от Кюстендил.

Оградена е от юг, запад, и север от хълмове, обрасли с габър и дъб. Навътре в диплите на планината има и букова гора. Дори има местност наречена "Буката", където расте само бук. Преди около 60 години покрай селото се засаждат иглолистни дървета. Само на изток селото е открито, като от тази страна тече местната река. Поради това си разположение селото е защитено от ветрове.

За селото има няколко легенди.
Някога в района на село Бабино живяла една вдовица с децата си. На най-големите ѝ двама синове им казвали "Фучите". Оженила ги майка им, дала им по двайсет овце и ги изпратила да живеят на ергеците - големият в полите на "Колош", а малкия в подножието на нашия балкан, до реката. Така от семейството на малкия Фуча възникнало селището.

Друга, по-вероятна, легенда е името на селото да идва от турската дума fici - фучия, което значи бъчва. Заобиколено от три страни с баири, то действително прилича на бъчва, или по-скоро на яма, образувана при изваждане от земята нея грамадна бъчва.

Още една легенда е, че някога от Злокучане, през турското робство избягали двама братя, преследвани от турците. Единият от тях отишъл под "Колош" и създал Голема Фуча, а другият създал Мала Фуча.

Сред местните съществуват предположения, че първопоселникът и създател на селото може да е някой потомък на някои от разбитите, посечени и разпръснати въстаници от Македония и Кюстендилско от въстанието през 1689 г.

В началото на (първата събота) м. Септември се провежда “Празник на родното село” традиционният събор на село Мала Фуча, община Бобов дол. По традиция празникът ще започне в 15,30 ч. на площада в селото.

Има три църкви от турско време. Една се намира в центъра на селото, втората е недостроена, а третата е на една планина, на която някога са се правили събори.

За контакти :
Кметство: 0702 6-20-46

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания