Област Ловеч

Каблешкови чествания в с.Чифлик
ежегодно събитие

с.Чифлик,община Троян,област Ловеч

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Юни 2023

 
През 1867 година оттук минала четата на Панайот Хитов, чийто знаменосец бил Левски. По-късно, по време на Априлската епопея, тук се укрива група от четирима оцелели въстанници. Води ги Тодор Каблешков – ръководител на въстанието в Копривщица.
Фолклорни фестивали и събори
Затова и всяка година през юни в село Чифлик се провеждат Каблешковите тържества.
Фолклорни фестивали и събори
Тогава се отдава почит на героите от Априлското въстание с цел съхраняване на историческата памет и поддържане на връзките между възрожденските градове Троян и Копривщица.

Провежда се около 20 юни.

След курортната част на Чифлик в продължение на няколко километра има черен път, който ще ви отведе при границата на Националния парк „Централен Балкан”. Там се намира и хижа „Хайдушка песен”.

Малко встрани от пътеката, изправен на стръмна поляна сред гората е първият паметник, посветен на Тодор Каблешков и неговите другари, заловени при Рогачева река.

До хижа „Хайдушка песен” днес е скътан красиво изграден и изписан мъничък параклис.

Той носи името на Свети Георги, покровител на пастирите и стадата, които преди столетие тръгвали от тук към богатата паша на планината. Ако сте любители на планинските преходи това, е една от изходните точки за изкачване във високата част на Троянско-Калоферската Стара планина.

От хижа „Хайдушка песен” започват няколко маркирани туристически пътеки към хижите „Козя стена” и „Ехо” , както и към хижа „Васильов”.

Организатор: в с.Чифлик. Място на провеждане: с.Чифлик;
За информация: 069613/325; 0885880407 

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания