Област Перник

Събор на с.Бегуновци
ежегодно събитие

с.Бегуновци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
Май 2023

 
Последната Събота и Неделя на м. Май в селото се провежда Събор. Село Бегуновци се намира в планински район. Близо до селото минава река Ръждица.
Фолклорни фестивали и събори
В селото има стара църква с камбанария. Камбанарията е строена от майстор Асен Минев Паунков. Църквата на с. Бегуновци има уникален архитектурен план.

Иконостасът датира от началото на XVII в. и може да се свърже с школата на св. Пимен Зографски. През лятото на 2009 г започна основен ремонт на църквата в селото и на камбанарията.

Селото е рождено място на известния български хуморист, журналист, скулптор Дамян Бегунов (Дамян Асенов Дамянов, р. 1929 г.), — син на местния свещеник (поп Асен). Дамян Бегунов е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Перник“ на 19 октомври 2004 г.

На 27 май 2002 г. е открита плоча на загиналите във войните.

През м. май в реката има вода, но следващите месеци почти пресъхва (понякога, но не всяка година). Язовирът на село Бегуновци позволява да се развива спортен риболов и също така да се напоява земеделската земя. Селото е близо до градовете Перник и Брезник, и малко по отдалечено от София.

За контакти :
Телефон: 0879803352

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания