Област Перник

Храмов празник на Витановският манастир ''Св. Неделя'' и традиционен събор
ежегодно събитие

с.Витановци,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4 от 4 гласа
07.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
Манастирът се намира на 2 километра югоизточно от село Витановци, в територията на Витановски уши. От шосето Витановци-Перник на дясно започва около 300-метров черен път, водещ до него. В манастира вече няма монаси.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционен събор
- провеждащ се в местността всяка година на 7 юли. Манастирът се посещава предимно по празници от жителите на района, където палят молитвени свещи.
Фолклорни фестивали и събори
На това място през 1937 г. местни родолюбци-витановчани със собствени сили и средства успяват да издигнат малко параклисче.

Повод за построяването му било кладенче с лечебна светена вода, която и до днес помага на хората да изцелят своите болежки.

Дълго време тази обител на вярата е била поддържана от баба Драга от Богданов дол чрез волните пожертвования на местни жители, както и от средства, събирани на традиционния събор, провеждащ се в местността всяка година на 7 юли.

Баба Драга разказвала, че една нощ в съня й се явил Ангел Господен, който й посочил мястото, за което тя трябвало да поеме инициативата и грижата за построяването на Божия храм.

И така на високото място край Витановци изникнал параклисът "Света Неделя".

С годините обаче параклисът се разрушава и рухва. По идея на кмета Първан Симов преди 10-тина години витановчани го възстановяват и обновяват. Сега той се посещава от много жители на района, които на празници палят свещици за здраве и благополучие.
Фолклорни фестивали и събори
Живителната течност при параклиса “Св.Неделя” над село Витановци цери очи и болки в ставите.

За контакти : Кметство: Телефони: 07719/ 21-55Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания