Област Плевен

Панаир в с.Садовец
ежегодно събитие

с.Садовец, Община Долни Дъбник, Област Плевен

Вашата оценка
4 от 1 глас
Септември 2020

 
Всяка година през най-близката до 22 септември събота и неделя е панаирът на селото. Това събитие се провежда в местността Корея и представлява събиране на много сергии и няколко "въртележки" на едно място.
Фолклорни фестивали и събори
През месец октомври е съборът на селото, който не се отбелязва по специален начин, а просто семействата от селото се събират на трапезата.
Фолклорни фестивали и събори
В турските писмени източници за българската история по името Черуква селището за пръв път се споменава през 15 в., а дотогава жителите му обитават местностите Пясъка и Селището.

По време на т.нар. "чумави години" (1831-1836) възниква най-напред Чериково, а по-късно и Свинаре. В края на 19 в. те се обединяват под общото име Садовец. По думите на местни възрастни хора името идва от Руската дума САД . Така се е произнесъл руски генерал като видял селото от околните хълмове.

През втората половина на 16 в. в местността Манастира възниква манастир, който е известен под името "Садовец" и се превръща в книжовен център на околните манастири и селища. През 1822 г. кърджалийски орди го превръщат в руини.

През юни 1870 г. Апостола на свободата
Васил Левски изгражда частен революционен комитет в Свинаре, а две години по-късно в Чериково е заловен неговият помощник Димитър Общи. На 2 януари 1873 г., окован в тежки пранги и букаи, Васил Левски отново прекосява Чериково и Свинаре.

Около 1920 г. в Голямата пещера на местността Студенец е намерен монетен печат на Филип II Македонски и е предаден срещу възнаграждение в Народния музей - София. В землището на селото съществуват четири селища, от които само две са проучени в археоложко отношение. Две византийски съкровища и ранновизантийски свещеници, както и рядко срещаната сребърна монета с образа на Крали Марко, обогатяват фонда на горепосочения музей.

Само при катастрофата на "Титаник" под вълните на Атлантическия океан са погребани 10 садовчани от всичките 38 за страната.

С височайши царски указ от 1931 г. селото е признато за животновъден център при отглеждането и разпространението на сивото искърско говедо и черноглавата плевенска овца.

През 1945 г. се изгражда първото ТКЗС в околията, което след десет години е национален първенец по памукодобив. На два пъти духовите състави на селото са национални първенци. Селото дава на страната висши офицери, професори, доценти, кандидати на науките, заслужили деятели на селското стопанство, образованието, културата и др.

По поречието на р. Вит е открита най-старата дива лоза, предтеча на днешните културни лози, а по скалите в района на селото е открит ендемита Дегенов копър.

Местността Гарвандол е много красиво и прятно за почивка край реката, място на около 7 км. от селото.Там хората от селото имат бунгала, но за съжаление не се поддържат и за момента няма начин да се развие някъкав вид туризъм. Друга природна забележителност е местността Студенец. В нея се намира т.н. „Манастир“, който е бил римска наблюдателна кула, но за съжаление не се поддържа.

За контакти : Кметство : Телефон - (5870)06521 22 90

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания