Област Плевен

Празник ''Цветница'' в с.Българене
ежегодно събитие

с.Българене,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
09.04.2023 г. -
09.04.2023 г.


 
Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.
Фолклорни фестивали и събори
Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Фолклорни фестивали и събори
Пада се в шестата неделя на Великия пост. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Село Българене се намира в Среднодунавската хълмиста равнина. Разположено е в средното течение на река Осъм. Селото отстои на 36 км. югозападно от гр.Свищов, на 40 км. източно от гр.Плевен, на 40 км. югоизточно от гр.Никопол и на 10 км. северозападно от гр.Левски.

През 1430 г. Българене е включено в Никополския санджак и е регистрирано в турските документи със същото име. От тази година датира първото засега писмено известие за Българене.

Революционен дух и въстаническа дейност
е отпорът на българенчани срещу османското владичество. През 1821 г. е сформирана българска делегация от свищовските села Българене, Българско сливово, Деков, Татари, Ново село, Лъжене (днешното село Малчика), която се среща с руския генерал от гръцки произход Александър Ипсиланти в Румъния. Руският император тогава отказва да подкрепи борбата на балканските народи за свобода. Още на следващия ден, връщайки се през Зимница (Зимнич, Румъния) към Свищов 16 човека са заловени и обезглавени от турската власт.

На 4 юли 1877 г. вечерта авангардът на Руската армия пристига в Българене и е посрещнат тържествено с хляб и сол. Българене става средище на щабове и болници. Грижите на българенчани за болните и ранени руски воини се подвърждават от великия руски хирург Николай Пирогов, който посещава болниците.

Населението на Българене осигурява на руската армия квартири, храна и фураж за животните. Двама българенчани в състава на втора дружина, трета рота, Дамян Петков и Блажо Иванов Личков се отличават в ожесточените битки при Стара Загора и защитата на Шипка. Особено самоотвержена е защитата на Самарското знаме. За техните геройски подвизи напомнят две паметни плочи там, където са се сражавали втора и трета опълченска дружина.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Българене е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

За контакти : тел. 06532/2421

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания