Област Пловдив

Кушия в с.Паничери
ежегодно събитие

с.Паничери,Община Хисаря,Област Пловдив

Вашата оценка
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
Тодоровден – Народен празник "Кушия." Най-гиздав кон и най-писана каруца ще избират на кушията за Тодоровден в Паничери.
Очаква се в традиционните надбягвания в местността Дъбравата да се включат 30 коне. Победителите в различните категории ще си разпределят 1000 лева награден фонд, осигурен от частен спонсор. Очаква се в зрелищната надпревара за теглене на талиги да се включат участници от съседните села Старосел, Мътеница и Старо Железаре.

Паничери е село в Южна България. То се намира в община Хисаря, Област Пловдив. В Паничери има хълм наречен "Мараша".Там се намира водоема на селото.

Близо до Паничери има могила от тракийски времена. В Паничери е роден героя граничар Данчо Котов Ганев, загинал при Римския мост на Доспат дере на 1.7.1953 г.

Основна религия в Паничери е християнството. Църквата се казва "Свети Николай". Нейното строителство е започнало на 15.III.1844 година и е завършено през 1845 година. Извършват се всички познати църковни празници. Паничери е основано много отдавна,но е запазило празниците и обичаите си дори по турско време.

За контакти: 03173/20 21




Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори




Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания