Област Смолян

Събор на ''Св. Неделя'' в с.Орехово
ежегодно събитие

с.Орехово,Община Чепеларе,Област Смолян

Вашата оценка
4 от 2 гласа
07.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
''Св. Неделя'' – Ден на родното село. Отбелязва се на 7 юли. Това е храмовият празник на селската църква и по тази причина е обявен за празник на село Орехово.
Фолклорни фестивали и събори
Сутринта празникът започва с тържествена литургия в църквата “Св. Неделя”, водосвет за здравето на ореховци, а в 14 часа с тържествено биене на камбаните се оповестява освещаването на курбан и започването на обща трапеза. След това има приветствие от кметския наместник към жителите на Орехово, фолклорно изпълнение на смесената група “Родопско бъдеще” и други самодейни състави.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е развит селският туризъм и е едно прекрасно място за отдих от забързаното ежедневие. В Орехово и в околностите му има над 20 параклиса, което го прави подходящо за религиозен туризъм. През селото минава най-дългата у нас екопътека, която започва в с. Хвойна и стига до Гърция.

Село Орехово се намира в западната част на Родопите, на около 8 километра западно от село Хвойна, по поречието на река Орешица .

Сегашното село е на около 300 години. На мястото му в древността е имало древно римско селище. В средата на ХVІІІ век селото е мюсюлманско и е част от нахията Рупчос. По това време то води упорити съдебни и извънсъдебни битки със съседното село Тимурджи (дн. Лилково) заради владеенето на летни пасища (яйлаци)

Природни забележителности:
• Човешката пещера, в която през османското робство е било запалено и умъртвено по-голямата част от населението на селото.
• Водопадът Скакалото, вторият по височина водопад в България.
• На около 12 км. южно, в близост с връх Малък Персенк се намира древен римски път.

За контакти :
Кметство: 03053 2004

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания