Област Смолян

Делюви празници в гр.Златоград
ежегодно събитие

гр.Златоград, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
4.3 от 7 гласа
18.09.2023 г. -
24.09.2023 г.


 
Ежегодно, през месец септември, в Златоград се отбелязват, с многодневна програма, дните, посветени на легендарния Делю войвода. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздадоха истинска атмосфера на един пазарен ден от IXX век.
Фолклорни фестивали и събори
Края на м.Септември(около 22.09) - Делюви празници. У човек е заложена потребността да се нуждае от герои, от хора, които с делата си показват вярната посока.
Фолклорни фестивали и събори
Такъв пример за всички нас, е Делю хайдутин, завещал ни да носим в сърцата си онази сила и всеотдайност, която ни прави свободни и ни съхранява като българи!

Неговото Свободолюбие, Гордост и Достойнство олицетворяват духа на родопчани, а песента му се превръща в послание на човешката цивилизация към непознатите светове. Защото българските песни са наситени с много чувства, емоции и енергия, която завладява всеки, който ги чуе!

"Делю войвода е златоградският символ на всеотдайност, достойнство и свободолюбие, пример за сила и чест”.

Местни самодейци и популярни певци забавляват жителите и гостите на Златоград всяка година. Много гости и туристи посетили Златоград по време на Делювите празници и остават впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традицията, доказана с възстановката „Един пазарен ден в стария Златоград”.

По време на Делювите празници се провеждат и много спортни игри. Провежда се баскетболния турнир за „Купата на Делю войвода”.

По случай Деня на независимостта пред паметниците в централната градска част на Златоград се полагат венци и цветя, в знак на почит към всички герои, жертвали се за по-доброто бъдеще и за съхраняване на българщината. Много златоградчани са били част от това велико дело, дали са живота си за постигането на националната независимост.

Тържественото шествие се предвожда от оркестър и мажоретен състав.

Преданията разказват, че един от най-прочутите и легендарни родопски хайдути е Делю войвода.

Произхождал от крайно бедно семейство, занимаващо се с абаджийство, гайтанджийство и бояджийство. Усвоил занаята още в детските и юношеските години, той скитал от град на град, от село на село, за да търси работа и припечелва коравия залък хляб за себе си и за възрастните си родители.
Фолклорни фестивали и събори
Преданията и легендите определят Делю като голям юнак - буен и непокорен по характер, но изключително честен, непримирим, трудолюбив и издръжлив.

Много млад бил, но разбирал, виждал откъде идва злото. Начело на своята вярна дружина, Делю се появява винаги там, където българи и си­ромаси трябвало да бъдат защитени от насилията на поробителите.

Постепенно самият той се превърнал в легенда, станал опора за поробени и угнетени, страшилище за злосторници и безчинници.
Фолклорни фестивали и събори
За него признателното население е изпяло едни от най-хубавите си песни, създало и предало на следовниците много предания и легенди.

Според тях Делю бил бърз и лек като птица, със сила необикновена, куршум не го хващало. Успели да го убият чрез измама, като взели негова сребърна монета, от която отлели куршум.

Именно този куршум го настигнал и сложил край на живота му. Убийството станало на Велики петък.

Казват, че камъкът, върху който паднал Делю, бил пренесен в двора на църквата „Св. Богородица".
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Етнографски ареален комплекс-Златоград
Община ЗлатоградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания