Област София

Традиционен събор на Русалски петък в с.Бърложница
ежегодно събитие

с.Бърложница,Община Сливница,Софийска област

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
09.06.2023 г. -
09.06.2023 г.


 
Русалски петък, жителите и гостите на с. Бърложница отпразнуват традиционния събор на селото и празник на черквата.
Фолклорни фестивали и събори
Това е Русалската неделя или Русаля – седмицата, която започва непосредствено след Петдесятница – в деня на Свети Дух. Различните обреди имат за цел да умилостивят русалиите.
Фолклорни фестивали и събори
През цялата седмица не се работи, перат се само дрешките на децата. Човек не трябва да спи през деня и особено на полето, не бива и да се разхожда из него, за да не настъпи русалската трапеза – тя носи болест и гибел.

Счита се, че ако човек все пак се разболее по време на русалската неделя, той няма или много трудно ще оздравее.Русалската неделя се смята за опасен за здравето на хората период. Според традиционната вяра тогава се явяват русалиите – най-често представяни като души на удавили се девойки или починали родилки, излитащи като бели пеперуди от акациевия цвят или идващи от реки и езера.

Смята се, че причиняват тежки болести и който се разболее през Русалската неделя, не оздравява – за такива хора казват, че русалиите са ги „сбъхтали“, „нагазили“, „оградисали“…

За предпазване от болестите се спазват множество строги забрани, особено за жените: те не трябва да подхващат никаква домашна работа; не трябва да се мият; забранени са сексуалните връзки, защото от тях ще се роди дете с физически и умствени недъзи; не се работи на лозе или на нива, за да не се „изресят“ (да не изпада цветът); не се върви без път през полето, за да не се „нагази трапезата на русалиите“…

За предпазване от русалии се използват пелин, орехова шума, чесън, лепка – те се слагат по леглата и завивките или се носят в дрехите, а в последния ден от Русалия ги хвърлят след стадата или ги закопават на място, което не се тъпче.

Най-опасни са русалската сряда и русалският петък, някъде и въртоглавият вторник.

Малък се оказва храмът "Св. Петка" да побере всички миряни, дошли за празничната литургия. Всеки смирено запалва свещичка за здраве, взема с надежда осветената вода и курбана за здраве. А вечерта в 18.00 ч. площадът на селото се изпълва с хора, в очакване на празничната програма, организирана от читалищното настоятелство.

А всичко това доказва, че и в малките населени места се раждат хора с големи сърца и богата духовност, за да станат тези места по-привлекателни и красиви. Да се превърне този празник в бисер от огърлицата незабравими празници в Бърложница.

Бърложница е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област. Името на селото се свързва със старобългарската дума “брълог”, означаваща скривалище, леговище на диво животно, но в местния говор има значение още на “кално, мръсно място”. Вероятно има връзка с пещерите и малките дупки над селото.

В центъра на селото има паметна плоча на загиналите жители на селото в Илинденското въстание и във войните, в които участва България през първата половина на XX век.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания