Област Стара Загора

Събор на ''Св. Никола'' в с.Змейово
ежегодно събитие

с.Змейово,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 1 глас
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Празникът на селото е "Никулден" като се почита ''Свети Никола'' покровителят на рибарите. Всяка година на шести декември се прави събор на селото който е съпроводен с много веселба, вино и задължителната скумрия на скара.
Фолклорни фестивали и събори
Змейово се намира в полупланински район в централната част на Средна Гора.Селото е отдалечено на 7 км. от областния град Стара Загора. В близост до него се намира пещерата "Змейова дупка".
Фолклорни фестивали и събори
В близост е село Ягода, което разполага с минерални извори.Североизточно над селото се издига връх "БЕТЕРА" (Бетеря), легендата за който казва, че е бил действуващ вулкан.

Непосредствено над източната част на селото се издига по-малък хълм, който по форма наподобява връх "Бетера", поради което е наречен "Малък Бетер".

В селото има читалище,което разполага с танцов състав и библиотека. Старото име на селото е Дервент, което на турски значи проход. Змейовци са били наричани дервентджии поради това че са били натоварени от Османската власт да пазят прохода между Стара Загора (Ески Заара) и Казанлъшката долина.

В близост има минерални извори.

След края на Руско-турската война (1828-1829 г.) цялото село се изнася с отстъпващите руски части и достига до северна Добруджа. При завръщането си част от родовете се заселват в района на Търновско.

Селото е предпочитано за отдих и ловен туризъм в Средна гора. Много старозагорци имат там вили.Все повече се наблюдава явлението по заможни старозагорци да предпочитат да живеят в Змейово поради близостта до Стара Загора и чистия въздух.

За контакти :
Кметство : Адрес - п.к. 6059 с.Змейово
Телефон - (04124) 2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания