Област Варна

Обичай ''Петльовден'' в с.Голица
ежегодно събитие

с.Голица, Община Долни Чифлик, Област Варна

Вашата оценка
4.5 от 10 гласа
02.02.2023 г. -
02.02.2023 г.


 
Честване на Петльовден на 2 февруари. В ранни зори жените стават и започват приготовления за празника, който е чисто езически. Жените колят петел, с чиято кръв се напръсква портата на дома.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията е отрязване на главата на петел,
с чийто кръв се напръсква портата на дома. Твърди се, че ритуалът е останал от годините на турското робство, когато с цел да спасят мъжките си рожби от жестокия кръвен данък, жените са напръсквали с петльова кръв дома, така че еничарите да си мислят, че от там вече са минали техни събратя.
Фолклорни фестивали и събори
Скулптурата е дело на Йордан Кръстев, а камъните, донесени от близката река, са редени лично от главния архитект на общината Живко Железов.
Фолклорни фестивали и събори
В соцвремената празникът бил забранен, но хората тайно пак се събирали. Освен варения петел, на трапезата слагат парен зелник и тиквеник.
Фолклорни фестивали и събори
С кръшно хора на мегдана точно по пладне започна Петльовден и в Голица. След това на обща трапеза се събраха над двеста голичани и техните гости. Автентичните ритуали за Петльовден бяха представени от самодейците на читалище „Христо Ботев – 1928”.
Фолклорни фестивали и събори
Десетки петли отидоха курбан за мъжките рожби.

Интересен кулинарен специалитет е "втасал пипер" с крушева чорба от диви круши които предварително се заливат с вода която втасва заедно с крушите и с нея се залива пипера овкусена с /крухче сол/

Типично за голишката кухня е приготвянето на парена баница зелник която се счита за върха на кулинарията.

Друго типично ястие за голишката кухня , което се сервира за десерт е така наречения "дървен булгур " който се приготвя от булгур и сушени плодове, като дренки, праскви, ябълки сини сливи.

Овкусява се със захар. Приготвя се при весели и тъжни събития - сватба, кръщене, годежи и помени на починали. Тази традиция се е запазила и до днес в кухнята на голишката домакиня.

Легендата разказва, че смела голичанка по време на турското робство заклала петел, намазала с кръвта му момчето си и така заблудила турците, които искали да го вземат и направят еничарин.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Читалище "Христо Ботев - 1928"
Адрес: с.Голица,общ.Долни чифлик,обл.Варна; Село Голица
Телефон: +359 05149220; 0899676249 ; E-mail chitalishte_golica@abv.bg
тел.05149/22-20, 0884/619-978; e-mail: obst_dchiflik.golica@mail.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания