Област Варна

Тракийски събор - поклонение пред жертвите от 1913 г. в с.Аврен
ежегодно събитие

с.Аврен,Община Крумовград,Област Кърджали

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Септември 2023

 
По традиция през последната седмица на м.Септември се организира национално поклонение пред жертвите от 1913 г. в Тракия. Съборът е ежегоден.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е построен паметник на избитите 42 жени и деца от с.Манастир, Гюмурджинско от башибозуците през Балканската война 1912-1913 г.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е построена църквата 'Св. Никола Чудотворец". Принос за нейното построяване има и тракийската организация от гр.Пловдив ,възглавявана от г-жа Нонка Матова.
Фолклорни фестивали и събори
Последните жестокости от трагичните събития през 1913 г. са извършени над групата манастирски жени и деца, която след Армаганската сеч в края на септември се отделя от основната колона и заблудена тръгва на запад вместо на север в посока Арда.
Фолклорни фестивали и събори
Дружината от 37 жени и 5 деца, или всичко 42 души, видимо е била пленена от фанатици турци и помаци и държана скрита по околните села повече от три месеца. И до днес не е известно какво е правено с тези мъченици толкова дълго време.

Намерени са едва в средата на февруари избити, изклани и хвърлени в една непроходима урва близо до село Аврен, Крумовградска община.

Установено е, че са унищожени месец по-рано, т.е. в средата на януари. Трагедията в Аврен навява тъжни мисли.

Майките дават живот, а децата са бъдещето на човечеството. Никой няма право, под какъвто и да е предлог, да посяга на тях. Ние идваме на този свят и си отиваме от него със святото слово майко.

Няма религия, няма и създадени от тях богове, които биха оправдали дивашкото престъпление, извършено над майките и невръстните деца от село Манастир в района на село Аврен през 1913 година.
Фолклорни фестивали и събори
Изглежда ние, хората, трябва да оставяме след себе си паметни знаци не само за величие, но и за позор и презрение.

Организатори са община Крумовград, Националният тракийски женски съюз, кметство Аврен, Тракийско дружество „Димитър Маджаров” – Кърджали.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Телефон пощенска станция: 036 452 218Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания