Област Враца

Събор на с.Галиче
ежегодно събитие

с.Галиче, община Бяла Слатина, Област Враца

Вашата оценка
1.5 от 2 гласа
Юни 2023

 
Всяка втора събота и неделя от месец юни се провежда селски събор. Историята на населеното място Галиче започва, поне "на хартия", някъде в края на XIV век и началото на XV век.
Фолклорни фестивали и събори
За селото се знае от предания, а и от намерени през изминалите години тракийски съкровища, че е било кръстопът през римско време. Единият път е от с. Гиген (Улпия Ескус - римски град, създаден по времето на император Траян през 106 г.), пътят минавал през с. Галиче (местностите "Сънтина бабка" и "Тево дърво") и продължавал през г. Бяла Слатина за г. Червен Бряг (тогавашен център).

Другият път, минаващ през селото идвал от г. Лом и минавал през местностите "Прапора", "Червената урва", към г. Бяла Слатина и г. Червен Бряг. Въпросните пътища са съпроводени на интервали с могили, запазени до наши дни, най-вероятно някогашни ориентири.

За първи път името на селото, обаче, се споменава в турските документи за областта, в началото на XV век. За през периода на турското робство в България за селото е останало като предание, че турчин в селото не е замръквал или ако е, то на сутринта от селото излизал само конят му. Причина за това най-вероятно е било, че селото се е намирало в гориста местност, което от своя страна е служило в плюс за местното население.

През турското владичество XVI-XVII век е останала една притча за отстояването на една любов:
"Извън селото, в гората, била отседнала турска войска. Водачът им имал болки в очите и местна лечителка му казала, че трябва да му се правят компреси от млада девойка от селото и с вода от "манастира" (местност, намираща се западно от селото). Въпросното момиче било доведено, но то си имало приятел Данфор, който замислил през нощта да отърве от турците девойката си.

И така през нощта той се промъкнал тихомълком в шатрата на турския водач и без да му мигне окото му отрязал главата. На сутринта, след като разбрали за обезглавеният им водач, турската потеря напуснала местността.". От тогава на това място, до наши дни, е просъщесвувало дърво наречено от населението "Данфоров Горун".


Има една православна църква разположена в центъра на селото и една джамия разположена в ромския квартал.
* Паметник на героите, загинали във войните за освобождение на България.
* В околностите на с. Галиче,през 1918 г. е открито сребърно съкровище, състоящо се от 14 сребърни фалери,с изображения на жена,конник и розети.Изкусно изработено и позлатено. Съкровището датира от II-I в. пр.н.е.,малка част от което било видяно във Виена през 1970 г.,в музей.
* И не на последно място трите яворчета на един от хълмовете около селото.
* Водата от един от изворите (Пишурата) се смята, че е лековита.
* Месноста "манастира"-на това място по турско робство е имало манастир от които е в днешно време е останала само една чешма.

За контакти:
тел: 09136 / 2329

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания