Област Враца

Национален фестивал на малките театрални форми в гр.Враца
ежегодно събитие

гр.Враца, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
3 от 1 глас
Май 2023

 
Конкурсен фестивал с международно участие за малки и камерни театрални форми. Провежда се всяка година в средата на м. Май. Организаторите на фестивала полагат усилия за неговия международен имидж и фестивалът е включен в европейските, американските и други фестивални вериги.
Фолклорни фестивали и събори
Националният фестивал на малките театрални форми - Враца се организира от Организационен комитет, в който влизат представители на Министерство на културата, Национален център за театър, Общински съвет - Враца, Община - Враца, Драматично-куклен театър Враца и фондация "Идея за театър".

Фестивалът има за цел да стимулира развитието на камерната драматургия, да съдейства за развитието на малките театрални форми и повишаване на актьорското майсторство. Това е единственият форум отличаващ постиженията в театралните професии, чрез своите награди за актьорско майсторство, режисура и сценография. По този начин се създава възможност, чрез професионална оценка на жури от специалисти и критици, за отличаване на най-добрите постижения в областта на театралното изкуство. По време на фестивала се провеждат ежедневни разговори със създателите на представленията, участниците, специалисти и журналисти.

Афишът на фестивала (до 13 представления) се оформя от селекционер, имащ право да избира от повече от 100 реализирани за сезона представления на държавни, общински и частни театрални формации. Фестивалът няма амбиция за масовост, а за високо професионално свършена работа. Той събира и представя пред публика и специалисти най-доброто от реализираните представления за сезона. Неговата цел е да провокира съпричастност към националните търсения в областта на драматургията, разнообразните театрални форми и идеи за обновлението на театралното изкуство.

От 2002 г. освен основната програма съставена от селекционер в афиша има и съпътстваща програма - куклени спектакли за възрасти или драматични представления които по различни причини не участват в класацията за награди, но би трябвало да се видят от публиката.

Награди :
За режисура; За сценография; За мъжка роля; За женска роля

Контакти:
тел.: 092/ 62 10 81

За повече информация :
Драматично-куклен театър Враца

Община Враца
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания