На софра с веселба

Празник на Картофа в гр.Клисура
ежегодно събитие

гр.Клисура,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
3.9 от 8 гласа
Октомври 2023

 
Големи тържества по случай празника на картофите ще бъдат организирани в Клисура, съобщиха организаторите на честванията от Община Карлово. Празника е ежегоден и се провежда през втората половина на м.Октомври (събота).
Фолклорни фестивали и събори
В балканското градче се намира единственият по рода си в България и на полуострова Музей на картофа, затова честванията тук вече са традиционни.
Фолклорни фестивали и събори
Тази година освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура ще има и надпревара за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.
Фолклорни фестивали и събори
Следва прерязване на лентите на изложбите, в които ще участват картофопроизводители от цялата страна.

По традиция в деня на празника се организират различни конкурси:
- за най-красиво кулинарно изделие от картофи,
- за литературна творба,
- „Златен картоф“ - за принос към уникалния празник и много други.

Тържествата ще продължат с голям концерт и всенародно веселие на пл. „20 април 1876 г.”.

"В планината се раждат мъже, а в полето тикви" гордо казват за себе си клисурци, като не пропускат да добавят, че тук се раждат и най - сладките картофи.

Те могат да съперничат на най - известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града. Картофът, богат на витамин С и калий, може да допринесе да се намали смъртността, дължаща се на недохранване.
Фолклорни фестивали и събори
Консумацията на картофи намалява в Европа, но се увеличава в развиващите си страни, където за 40 години се е удвоила, но все пак се равнява на едва 25 % от консумацията на Стария континент.

През 1986 г. в Червенаковата къща
се създава уникална музейна сбирка, в която най - голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най - красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, "Златен картоф"- за принос към уникалния празник и много други.

От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

Картофът произхожда от териториите на днешните Перу и Чили и е завладял света след колонизирането на Америка. Първите археоложки следи са отпреди 8000 години. Първите култури от картофи са от 4000 г. пр. Хр. и са отгледани в Андите.

Картофът е бил основна храна в империята на инките, които са му посветили религиозни ритуали.
Фолклорни фестивали и събори
Картофите са се появили като ботаническа забележителност първо в Испания. В средата на 16 век с тях хранили прасетата. Приписвали на картофа какво ли не - болести, свойства на афродизиак. Някои го поставили в семейството на трюфелите.

Картофът обаче започва да интересува ботаниците и през 1596 г. швейцарецът Пиер Баюен го споменава под научното му название Solanum tuberosum.

Картофът постепенно се налага като средство срещу глада. В първата половина на 17 век лошата реколта от зърнени храни вследствие на Тридесетгодишната война превръща картофа в техен заместител.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Град КлисураАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания