На софра с веселба

''Фестивал на Розата'' в гр.Kазанлък
ежегодно събитие

гр.Казанлък,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.2 от 9 гласа
01.06.2023 г. -
03.06.2023 г.


 
Всяка първа седмица на месец Юни, в Казанлък се провежда ''Празник на Розата''. Програмата на празника е много интересна и зрителите имат възможността да станат свидетели на коронацията на ''Царица Роза''.
Фолклорни фестивали и събори
Както и на традиционните ритуали розобер и розоварене, пресъздадени в автентична атмосфера с много настроение, песни, танци и карнавални шествия.
Фолклорни фестивали и събори
Маслодайните рози са от голямо значение за посещението на туристите в Казанлъшкия регион, известна по цял свят като Долината на розите. Това растение е било внесено от Средния изток преди 300 години и от тогава се използва за производство на розово масло.
Фолклорни фестивали и събори
Млади момичета и момчета облечени в национални костюми посрещат гостите и ги окичват с гирлянди от розови цветове, предлагат им баница розово сладко и розов ликьор за почерпка.

След празненството следва фестивално шествие , в което най-атрактивно участие вземат участниците в Международния фолклорен фестивал, който се провежда по същото време.

Ритуали "Розобер" и "Розоварене"
В свежата утрин на неделния ден, навлезте в розовите градини над Института по розата заедно с младите момичета и момчета в народни носии. Откъснете за себе си розов цвят – един хубав спомен от Казанлък и България.

А по-късно в Етнографски комплекс “Кулата” можете да наблюдавате процеса на розоварене и да опитате прочутото казанлъшко розово сладко, ликьор и гюлова ракия.
Фолклорни фестивали и събори
Празнично шествие
Забавлявайте се с участниците от различни градове и държави, които представят своите клубни дейности: от национални фолклорни ансамбли, мажоретки, местни училища и театри, спортни клубове до “Черните рози” – рокери на мотори... Шествието започва от розовите градини на Института по розата и преминава през целия град. Включете се и вие в този весел карнавал!
Фолклорни фестивали и събори
Конкурс "Царица Роза"
Традиционният конкурс за Царица Роза е емблематичен и уникален за Празника на розата, защото в него участват единствено абитуриентки от Казанлък. Вижте красотата на казанлъшките момичета, които излъчват свежестта на розите.

Участвайте в невероятната церемония по Коронясването, където избраната Царица Роза ще слезе от царствената колесница, водена от свитата на цар Севт III и ще се възкачи на своя трон, придружена от своите две подгласнички.

Международен фолклорен фестивал "Младежта на Балканите"
Истинска среща на културите представлява фолклорният фестивал на младите хора от балканските страни.

Детски конкурс "Мини Мис"

Национален фотопленер "В долината на розите"
По време на розобера и в дните на Празника на розата Казанлък винаги се е радвал на особеното внимание на българските фотографи. Причината да бъде натрупан огромен фонд от снимки, правени по розобер (най-старите от тях са от 1894 година), се дължи именно на организираното събиране на фотографи в тези дни на всеобщо празнуване.

Национален пленер по живопис и скулптура “В Долината на розите”
Пленерът се провежда в Казанлък през сезона на розобера и в дните на Празника на розата, когато изумителните природни хубости и опияняващите ухания още повече допринасят за приповдигнатото настроение на местните хора и многобройните гости.
Фолклорни фестивали и събори
Празника на розата се празнува в чест на цъфналата Казанлъшка маслодайна роза.

По време на този празник градът е посещаван от хиляди туристи.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КазанлъкАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания