На софра с веселба

''Празник на тиквата'' в гр.Севлиево
ежегодно събитие

гр.Севлиево,Община Севлиево,Област Габрово

Вашата оценка
4.2 от 31 гласа
Октомври 2023

 

сертификат

От няколко години насам, един необичаен, но превърнал се вече в част от колоритното настроение на Севлиево празник, ''Тиквена фиеста'', привлича през есента малки и големи в градчето от Централна България.
Фолклорни фестивали и събори
За пръв път се провежда през 2006-та година и още тогава интересът към събитието се оказва много голям.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се в средата на м. Октомври. „ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕВЛИЕВО – СТОЛИЦА НА ТИКВАТА” и СЕВЛИЕВСКИ ЕСЕНЕН ПАНАИР
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на тиквата и тази година ще бъде притегателен център за любителите на веселието и кулинарията. В дните около 13 - 16 октомври в Севлиево ще се проведат редица хумористични и кулинарни събития.
Фолклорни фестивали и събори
В съботния ден, в центъра на града ще се организира тиквен базар с творчески работилници за моделиране и арт-ателиета, кулинарни изкушения, щандове за сувенири, тиквени произведения и бижута.

На щанда „Тиквено семе от едно време“ ще почерпят със семки от тиква в ретро фунийки, каквито се предлагаха по улици и бакалии през миналия век.

В кулинарната изложба „Тиквени изкушения“ ще бъдат представени всякакви тиквени специалитети:
- тиква пълнена тиква с месо, печени тиквени лодки с кайма, щрудел с тиква, руло от тиква, бисквитено руло с тиква, пълнена тиква със сушени плодове, тиквени гайгани, салата от тиква, тиквена туршия, супа от тиква, крем от тиква, тиквено парфе, тиквеник, мармалад, сладко, петмез и рачел от тиква, каварма от тиква в тесто, лютеница от тиква, тиквен хляб, банички с тиква, пилешко суфле от тиква и други подобни изкушения.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата на фестивала има най-различни „тиквени“ конкурси – за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма, най-красиво декорирана тиква и много други.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Севлиево
Дом на културата ''Мара Белчева''

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания