На софра с веселба

''Карнавал на плодородието'' в гр.Шумен
ежегодно събитие

гр.Шумен,Община Шумен,Област Шумен

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
14.10.2023 г. -
14.10.2023 г.


 
Карнавалът на плодородието в Шумен се провежда всяка четна година на 14 октомври-Петковден, когато според народната традиция приключва годишния аграрен цикъл и стават видими резултатите от него.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята му е обвързана с местния поминък и отраслите, в които районът има силни позиции- лозарство и винарство, овощарство и др.
Фолклорни фестивали и събори
Те се интерпретират от дефилиращите групи във всички възможни форми и проявления: от автентичното до съвременното, от обредно и ритуално до до сценично и зрелищно, от сериозно до сатирично и гротесктно.
Фолклорни фестивали и събори
Карнавалът има конкурсен характер. Очаква се броят на участниците да надхвърли 3 500 души.

Участниците в него ще подготвят програма, подчинена на темата на Карнавала – плодородие чрез маска, карнавален костюм и разиграване. Те ще се предствят в рамките на 2 минути.

Съптстващи карнавалното шествие са изложбите от предмети, изработени от естествени природни материали. Съчетанието им с базари и търговски щандове очертават Карнавала на плодородието като един цялостен празничен комплекс и забележително събитие в живота на града.

В рамките на карнавала ще се проведат концерт на духови оркестри, изпълнения на брейк формации, както и парад на ретро автомобили. Мажоретките от Шумен, Карнобат и Разград поведоха дефиле от над 150 участници.
Фолклорни фестивали и събори
На две импровизирани сцени всяка група участваща в програмата трябваше да се представи пред журито за 1,30 сек.

Имаше и таен член на журито, който да наблюдава как се държат участниците по време на дефилето. Неговото мнение очакваха и съдиите.

Емоциите и участниците бяха толкова много,че трудно може да се проследят от обикновения зрител. Какво не видяхме: приказни малчугани, eнтусиазирани тинейджъри и страхотните по -големи участници.
Фолклорни фестивали и събори
Видяхме баби футболистки, мажоретки, пчелички, ученички навити и страшно изобретателни с страхотно чувство за хумор и разкрепотеност.

Докато журито определи победителите с едночасов концерт мажоретните състава забавляваха публиката.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ШуменАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания