На софра с веселба

Празник на Рилският зелник в с.Бели Искър
ежегодно събитие

с.Бели Искър,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
3.2 от 5 гласа
Юни 2023

 
За поредна година, вече превърналият се в традиция празник ще събере кулинарните майстори от региона, за да покажат най-доброто на което са способни при приготвянето на една от най-известните рилски гозби.

Фолклорни фестивали и събори
Естествено, най-голямото събитие тогава е състезанието за приготвяне на най-вкусен зелник. Най-тънкокорите, нагиздени по местен тертип баници бяха оценявани от жури.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки,който е опитал рилски зелник остава с впечатлението за изкусно кулинарно творчество,което пази традициите на времето на нашите майки и баби.

Както винаги се очаква надпреварата за спечелването на наградата "Най-красив зелник" да бъде оспорвана, тъй като по обичай първенецът сред зелниците ще бъде продаден на търг!

Освен вкусната храна организаторите на събитието са подготвили и много танцови и музикални изненади, с които да забавляват гостите на празника цяла нощ.


Ежегодно в с. Бели Искър и близките села Мала Църква, Маджаре и Говедарци се провежда фолклорния празник.

Организират се фолклорни изяви и има награда за най-хубав зелник – вид баница.

ЗЕЛНИК
Необходими продукти: 800 гр. брашно, 300 гр. спанак или киселец, 200 гр. зелен лук, 200 гр. бяло саламурено сирене, 150 гр. растително олио, 3 яйца, 200 мл. кисело мляко, 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката за зелника: в дълбок съд смесете нарязания лук, спанака, киселото мляко и 2 от яйцата, половин чаша натрошено бяло саламурено сирене и щипка сол.

Направете меко тесто от брашното, чаша вода, 1 яйце, 1 супена лъжица олио, малко сол и супена лъжица оцет. Замесете добре тестото и го разделете на 10 равностойни части, от които направете малки питки. Намажете така получените питки с масло и ги слепете две по две, след това ги разточете на тънки кори, малко по-големи от тавата, в която ще печете зелника.

Намажете тавата с олио. Поставете три от корите една върху друга в съда за печене и ги намажете с олио. Поръсете част от натрошеното сирене под формата на венец, във вътрешната част на тавата, сложете плънката от спанак или киселец в средата и покрийте с останалите предварително леко нагънати кори. Използвайте стърчащите краища на трите листа в основата на зелника за да завиете сиренето с тях.
Фолклорни фестивали и събори
Намажете така получения зелник обилно с олио и печете на умерена фурна. Сервирайте зелника докато е още топъл, с кисело мляко.


Село Бели Искър се намира в подножието на връх Мусала с невероятна природа за развитие на екотуризъм и селски туризъм.

Тържествата в с. Бели Искър са най-големи и това е причината празникът Зелник обикновено да се свързва само със с. Бели Искър.

За контакти : Кметство: 071227220
Туристическо дружество „Рилски турист”; Тел.: 0722 60019; Моб.: 0885 838380
e-mail: samokovtouristcenter@mail.bg
Народно читалище ''Стойне Ангелов-1932 г.''; Email chitali6teangelov@abv.bg


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори







Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания