На софра с веселба

Празник на черешата в с.Приселци
ежегодно събитие

с.Приселци, община Аврен Област Варна

Вашата оценка
3.5 от 6 гласа
Юни 2023

 
Празникът на черешата в с.Приселци се празнува от 2009-та година,провежда се през втората половина на м.Юни в някой от почивните дни.
Фолклорни фестивали и събори
Черешата е символ на Приселци - „Приселска хрущялка" е синоним на най-вкусната и качествена череша за всички варненци, а славата й е излязла вече и извън пределите на областта.
Фолклорни фестивали и събори
Черешата е символ на доброто, предвестница на лятото, вратата, през която влиза берекета и успеха на производителите от Приселския овощен район.

Първите 1000 декара овощни насаждения с череши датират от 1970 г. През последните 5-6 години се забелязва засилен интерес към създаване на нови черешови масиви в землището на Приселци.
Черешата е първият пролетен плод. Беритбата започва в края на май и продължава до края на юли.

Основни сортове, които се отглеждат в района на Приселци, са Бигаро-Бюрла, Ван, Бинг и Ламберт.

Празникът на черешата започва още от обяд на мегдана в селото с богата фолклорна програма на съставите към Народно читалище „Просвета 1927", село Приселци. Ще бъде организиран базар с изделия от череши, на който местните производители представят продукцията си.

Празникът ще продължи с много песни, танци, атрактивни конкурси и много изядени килограми череши.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Просвета 1927"; Телефон: 05105/2060;
05105/2273; 0882377527; Е-mail nch.prosveta_1927@abv.bg;Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания