На софра с веселба

''Фестивал на маджуна'' в с.Смилец
ежегодно събитие

с.Смилец,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
26.08.2019 г. -
26.08.2019 г.


 
Над 150 кг. дини, голяма част от които отгледани по бостаните на Смилец, са подготвени за направата на динен мед, познат още като маджун. Напалени са котлоните и цял ден ще се бърка сместа. Фестивалът се провежда през последната неделя на м.Август.
Фолклорни фестивали и събори
На чешмата, специално аранжирана в носии и автентични фолклорни предмети, от ранни зори кипи усилен труд.
Фолклорни фестивали и събори
Преди да се насипе в съдовете по рецепта, маджунът ще се ароматизира с босилков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез - разказват местните на своите скъпи гости.

Тази година той ще проведе в местността „Гизлиджанската чешма”. Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер:
„Точилката пее” - ръчно приготвена баница;
„Кулинарни динени фантазии” - изработка на динени фенери, фигурки от диня и други;
„Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години” - дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Жителките на селото и децата първо обраха бостана, засаден през пролетта и докараха продукцията край Гизлиджанската чешма.

Опитните жени подготвиха медните тави за варене на сладкото, а други приготвиха динения пулп.

Голяма помощ в трудоемката работа им оказаха внуците, прекарващи ваканцията си в Смилец. Преди да се насипе в съдовете, по рецепта маджунът се ароматизира с босилеков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез - разказаха домакините на своите гости.

Пременени в народни носии общо около 40 участника възстановиха обичая по приготвянето на сладкия деликатес. Празникът на динения маджун е единствен по рода си в Североизточна България.
Фолклорни фестивали и събори
„Как се прави динен маджун“.
Бе документиран всеки процес – от засяването на бостана, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в сладкото, което може да бъде съхранявано няколко години.

След финала на голямото варене из селото премина дефиле на най-малките с приготвените динени фенери.

Организатори са читалище „Светлина 1906” в селото и кмета на селото, инициатор на всички весели празници в Смилец.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на празника е да се съхранят и предадат традициите от нашите баби и дядовци на поколенията след нас, да се изградят у младите хора качества като труд, предприемчивост, съпричастност към бита, традициите и поминъка на селото, да се приобщят към опазване, съхраняване и предаване на местното културно-историческо и природно наследство.

За контакти :
НЧ "Светлина-1906-Смилец"; Тел. 086295322, 0886757452;
E-mai: svetlina_smilec@abv.bg
Кметство : тел. 0885 646 320; E-mail: smilec.ss@abv.bg Адрес: с. Смилец, ул. 'Трета' №44Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания