Музикални и танцови прояви

''Български фестивал на сливата'' в с.Орешак
ежегодно събитие

с.Орешак,община Троян,област Ловеч

Вашата оценка
4.3 от 9 гласа
Септември 2023

 
Eдин от най-атрактивните празници в района е Български фестивал на сливата, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия.
Фолклорни фестивали и събори
С уважение и отговорност жителите на Троянския регион запазват и развиват традицията и организират през месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия.
Фолклорни фестивали и събори
Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество - запазена марка на Троянския край. Предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда.

Не на последно място създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността.
Фолклорни фестивали и събори

Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция.

Най-веселата част обаче е свързана с уникалния за нашата страна празник на сливата. Местните тачат плода по същия начин, по който винарите уважават лозята. Овощната култура си няма покровител-светец, но честването е също така тържествено, както и празникът на Трифон Зарезан.
Фолклорни фестивали и събори
От стари времена в периода за варене на ракия - през есента - народът в Орешак организирал масово веселие.

Смята се, че ако има много сливи и ракия, и идната година ще е плодородна. А малкият плод се уважава, защото изкарваното от него питие прави живота на хората по-лек и приятен.

Празникът на сливата се почита с пищни шествия и банкети. Местните сливолюбци най-редовно канят на тържествата депутати и министри.

По време на сливовите дни празнуващите възторжено веят знамена с изрисувани по тях сливи и закачливи надписи от рода на:
"Който пие под килото, да напусне селото!"
"Да не остане слива неодрусана!"
"Сливи за смет не даваме!"
"Сливите не се ядат, сливите се пият!"

Фолклорни фестивали и събори
Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата
Изложението е създадено през 1971 година и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала. Основна цел на изложението е да представи тази самобитна страна на българския художествен гений – народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие. Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби с участие на майстори от цялата страна и от чужбина.

През втората половина на XVIII век в Орешак, в непосредствена близост до Троянския манастир на празника му “Успение Богородично” – 15 август, се поставя началото на организиран занаятчийски панаир, който след няколко години се разраства и става един от най-големите в Северна България.

За да бъде празника пълен организаторите провеждат два конкурса:
- за най-добре приготвена домашна сливова ракия
- за най-добро мезе.

За доброто настроение на гостите на празника има разнообразна музикална програма и много изненади.

Духови музиканти свирят, та цепят въздуха, маскирани самодейци скачат в кукерски транс, хората пият и мезят на крак, вият се многолюдни хора. Гвоздеят в празника на сливата е състезанието за най-хубава домашна сливова ракия.
Фолклорни фестивали и събори
Дори в масивите на Троянския манастир има сливови насаждения, а една от най-грозните обиди в този хубав български край е презрителното определение "джанковица".

С право може да се каже, че в Орешак, съвсем близо до географския център на страната, имаме държава в държавата - при това монархия.

Тук е царството на сливата, а цар е всеки майстор-ракиджия!

Дори дегустацията на сливова ракия си има специфични закони и правила, различни от винените, разказват най-добрите майсторки в Троянския край.

Ракията не се мирише от чашата, както виното, а 5-6 капки се втриват в дланта. Ракията е най-хубава, ако е запазила специфичния аромат на слива. При самото отпиване се гълта, но и се задържа в устата.

И задължително се замезва с нещо "блажно".

За контакти: Кметство: 06952/ 23-12 ; GSM: 088/5 880 351
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ТроянАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания