Музикални и танцови прояви

Традиционен фестивал на кукерите в с.Калипетрово
ежегодно събитие

с.Калипетрово,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
4.6 от 12 гласа
Март 2023

 
Започнал като местен преглед, в последните издания на фестивала участват кукерски групи от всички краища на България, както и групи от съседни балкански страни, което вече говори за неговата широка популярност.
Фолклорни фестивали и събори Фестивалът се провежда в с.Калипетрово, Община Силистра, което със своите над 5000 жители е едно от най-големите села в България.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се през всяка нечетна година около Благовещение (25 март).
Фолклорни фестивали и събори
На всяко издание на фестивала се радваме на живописните облекла и маски, на многогласни звънци на кукери от цяла България - от Кюстендилско, Ямболско, Варненско, Стара Загора, Шумен, Сливен, Карлово, Казанлък, Силистра, гости от Румъния и др.

Всеки фестивал се превръща в един малък карнавал в Калипетрово.

Кукерските игри пробуждат земята за нов живот, звъннат ли хлопките народът се готви да срещне новата стопанска пролет с надежда за богат плод от ниви и градини с вярата:

- „Да потъне в дън земя злото - да царува доброто".

Атракция, красота, финес и настроение. Традиции и обичаи – стари и още по-стари, но съхранени до днес… Памет, родолюбие, минало и настояще.

И разбира се – тръпката от надпреварата: кой ще спечели, кой ще е по-добрия, с по-оригинален танц, по-автентичен обичай, по-характерен костюм…

Първото издание на фестивала е през 1986 год.

Над 1500 души от Силистра, разбира се – Калипетрово и околните села се стичат, за да се насладят на невероятното шоу и емоционалния кукерски спектакъл, изигран майсторски от над 300 участника.
Фолклорни фестивали и събори
Зрителите пък виждат вечните български нрави и обичаи от различните краища на страната – Силистра, Варна, Ямбол, Дупница, а така също и от румънското село Липница.

Популярният български обичай „Заораване с водосвет“ , който се спазва и прави по различен начин в страната преди всяка пролетна оран, е най-предпочитания по време на кукерския фестивал в Калипетрово.
Фолклорни фестивали и събори
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА КУКЕРИТЕ ''КАЛИПЕТРОВО''
1.Право на участие имат младежки и възрастни кукерски състави от цялата страна.
2.Всеки колектив представя програма с времетраене до 15 мин.
3.Кукерските състави ще бъдат оценявани от жури, съставено: фолклористи, етнографи и др.специалисти.
4.На всички кукерски състави щебъдат връчени дипломи за участие. Осигурен е и награден фонд за художествени и игрови постижения.
5.Пътните разходи и нощувките са за сметка на участниците. Желаещите нощувка изпращат предварително заявка.
6.Организаторите осигуряват обяд в деня на фестивала.
Фолклорни фестивали и събори
Организатор на Национален фестивал на кукерите „Калипетрово ” е местното читалище „Пробуда – 1940”, със съдействието на община Силистра и кметство Калипетрово.

НЧ “Пробуда” 7539 с.Калипетрово, общ.Силистра, ул. “Рашко Блъсков” №86,тел. 08524 / 23-31, 816-242, факс 823-343, E-mail: culture@silistra.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СилистраАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания