Музикални и танцови прояви

Фолклорен фестивал ''Златията пее и танцува'' в гр.Вълчедръм
ежегодно събитие

гр.Вълчедръм, община Вълчедръм, Област Монтана

Вашата оценка
Май 2023

 
Преглед на фолклорната дейност "Златия пее и танцува". Провежда се през последната събота на м.Май. Община Вълчедръм отправя покана за участие към състави не само от общината, но и от други райони на област Монтана и страната.

В него участват самодейни състави и индивидуални изпълнители .В статута за изява на участниците не бе определена възрастова граница и това създаде възможност на няколко поколения певци и танцьори да представят своето изкуство на празнично украсения площад в града.

Събитието с културен характер предизвика интереса на всички участници, зрители и гости. Участие могат да вземат всички, които изпълняват български фолклор (песен или танц).

Възрастта е без ограничение. На открита сцена пред сградата на общината в центъра на града песни, танци и народни обичаи ще представят читалищни състава и самодейци от селища на Северозападна България.

Прегледът има конкурсен характер.
Професионално жури ще определи най-добрите състави и ще раздаде грамоти и медали.Организацията и финансирането на прегледа, който се превръща в празник за жителите на Вълчедръм и съседните села, се поемат от общината и от спонсори. Колективите пяха и играха в продължение на четири часа, а публиката бе толкова многобройна, че игла да хвърлиш - върху човек ще падне.

Сред самодейните състава бе и калушарската дружина от село Златия. Русалийският обред - калуш, заслужава внимание, защото ни отвежда във времето на траките. Името на ритуала и названието калушари са древнобългарски и идват от Памир.

Това е стародавна магия, суеверие. Калуш означава зъл дух, който разболява хората през Русалската седмица. Тя е от петък преди Св. Дух до следващия петък. Здраведарители са калушарите. Само те са в състояние да лекуват деца, жени, старци. Така гласи суеверието, което битуваше до Втората световна война. Калушарската дружина, след забвение, се възстанови, благодарение на кмета на Златия.

За допълнителна информация:тел.: 09744/22-05

За повече информация :
Община Вълчедръм

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания