Музикални и танцови прояви

Национален конкурс ''С музиката на Никола Ганчев'' в с.Шишманци
ежегодно събитие

с.Шишманци,Община Раковски,Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 3 гласа
Октомври 2020

 
На 28 октомври в село Шишманци ще се проведе национален конкурс „С музиката на Никола Ганчев“. Тържеството ще се проведе в читалищния салон.
Чи
Фолклорни фестивали и събори

Очаква се в читалището на селото " Св. Св. Кирил и Методий" да покажат своето майсторство най-добрите кавалджии от цялата страна.

Жури определи най-добрите кавалджии и раздаде три първи награди за трите възрастови групи.

През 2014 година, когато се навършиха 95 години от рождението на Никола Ганчев и 13 години от неговата кончина бе открит бюст паметник в родното му село.

Никола Ганчев е един от най-големите кавалджии на 20-ти век. Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци. Майка му е била народна певица, а чичо му Васил бил кавалджията, който първи го подтикнал към свиренето.

Първия си кавал получил, когато бил на 7 години. На 16-годишна възраст необикновеният му талант е признат и е поканен да направи първите си записи в радиото.

От 1936 г. е редовен изпълнител в "Радио София", редом с най-изявените музиканти и певци тогава. По това време създава първата си народна група: гайдар – Слави Велев, гъдулари – Александър Илиев и Недка Тонева от село Девня, единствената жена по него време, която свири на кавал, учила се от Никола Ганчев.

Кулминацията в неговия творчески път настъпва през 1951 г. с основаването на Държавния ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Филип Кутев.

Никола Ганчев става главния му помощник и консултант. В продължение на 30 години Ганчев е пръв солист в ансамбъла и с най-прецизния акомпанимент на изтъкнати певици, като Вълкана Стоянова, Надка Караджова, Комня Стоянова, Бойка Присадова, Янка Танева и други.
Фолклорни фестивали и събори
През многобройните си пътувания пресъздава преживяното в музика и натрупва изключително много познания за българската народна музика.

Макар и принадлежащ главно към тракийската школа, оставя след себе си творби, които представляват всички фолклорни области в България, в цялата им пъстрота и разнообразие.

Преподавал е на много млади музиканти.

И до ден днешен неговото криво пловдивско хоро, което е записано преди около 45 години е на държавен изпит за студентите в академията за музикално танцово и изобразително изкуство.

Това е достатъчно показателно, че младите кавалджии продължават да се учат от неговата музика и чрез нея той продължава да живее в сърцата на своите почитатели. Музикалният инструмент кавал е изключителен, а кавалджиите в България стават по-малко, коментираха от АМТИИ.

От академията приветсват всяка направена стъпка в посока това изкуство да има своите последователи, а конкурса в Шишманци е пример за това.
Фолклорни фестивали и събори
Неуморим преподавател, предал знанията си на много млади музиканти през годините. Изключителна личност, носейки в себе си една по-голяма визия за света и неговата музика бе свидетелство и най-силно въплъщение на тази визия.

За контакти :
Кметство : Телефон: 03156/2321; Е-mail: shishmantsi@abv.bg
Читалище: Телефон 0876439920; E-mail ivanka_belcheva1@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания