''Номинирани'' събития

Храмов празник на Одранишкият манастир 'Св.Св.Петър и Павел'
ежегодно събитие

с.Одраница, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
4 от 5 гласа
29.06.2020 г. -
29.06.2020 г.


 
Одранишкият манастир "Свети ап. Петър и Павел" е български манастир, разположен в Ерулската планина край село Одраница. Основан е през 17-18 век и е възобновен през 2001 г.
Фолклорни фестивали и събори
Сега е действащ. .Манастира има запазени стари основи. Върху тях е изграден сегашният манастир. .Единствененото което е останало от стария е иконата на "Св.ап.Петър и Павел" ,която е била на олтарната част датираща от 17 век сега е разположена в църквата ,която е в двора на манастира.
Фолклорни фестивали и събори
В манастира има два параклиса , църква и жилищна сграда ,в която се помещава от игумена на манастира. Знае се, че сегашният Одранишки манастир е бил предшестван от манастир, който е бил възстановен през 1870г. или през 1886г. според различни източници.

Иконите и иконостасът са били изработени от братята Иван (иконописец) и Марко (дърворезбар) Хаджиикономови от Банско. За съжаление сведения за първоначалния манастир липсват.

СЪДБАТА НА ХРАМОВАТА ИКОНА

Според Олег Стоилов, най-старите хора в селото откакто се помнят, иконата си била все там, но в старата черквичка. С времето постройката се рушала непрекъснато. През зимата на 1985/86 година - 25 декември, при връщането си от лов, ловците от местната дружинка в Одраница видели, че покривът на черквата е рухнал. Надниквайки под руините, Олег видял непокътната храмовата икона.

“Прибрах я с намерението да я запазя, с надеждата, че все някога ще се намерят средства, за да се съгради нова черква.

Разказах на съселяните си на един събор, че съм прибрал иконата на съхранение в дома си. Може би две или три години след това се породи идеята да се изгради нов манастир”, разказва Олег.

С финансовата подкрепа на няколко човека, чиито род води началото си от Одраница, мечтата светата обител да бъде отново изградена се сбъдва.
Фолклорни фестивали и събори
Градежът започва на 1 юни 2000г и завършва в края на април 2001г.

За жалост, не след дълго божите наместници успяват да огорчат не само местните жители, а и онези, които са посетили манастира, за да се порадват на архитектурата му и да се помолят за здраве. На един от храмовите празници - събора на селото, на дошлите хора им бе поискано да си платят курбана, който всъщност беше дар от спонсорите. Това окончателно дискредитира в очите на всички свещеника и съпругата му.

И, естествено, през есента те си тръгнаха. “Когато няколко дни след събора, дойдох, видях тъжна картина- дошлите до манастира бяха палили свещи, слагали послания по вратите и дори по керемидите на оградата на манастира, оставяли бяха цветя пред вратата. Това, според мен е престъпление, спрямо всички, които изповядваме християнската вяра.

Ден-два след това, реших да отида да си налея вода от изворчето в близост до манастира и видях, че външната му врата е отворена. Тръпки ме побиха.
Фолклорни фестивали и събори
Влязох, но не видях да е унищожено нещо. Когато надникнах, храмовата икона си стоеше. Очевидно никой не я бе забелязал. Тогава реших да я прибера и да я дам за съхранение в Историческия музей”, заяви Олег.

Според директора на музея Огнян Аспров, храмовата икона датира от средата на 19 век и е една от най-старите в региона. По всяка вероятност авторът й е руски художник.

Вероятно преди много години иконата е била дарена на одранишкия манастир от Русия. “По всички личи, че тя е майсторска изработка, което я прави много ценна.

Затова в никакъв случай не трябва да се оставя на място, от където би могла да изчезне. Направихме протокол по приемането й. По всяко време, когато в манастира в Одраница си я поискат, ние сме готови да им я предоставим веднага”.

За контакти :
Кметство: Тел.: 07741 / 33 88Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания