''Номинирани'' събития

Акатист към Пресвета Богородица и празник „Златна ябълка” в кв.Горни Воден - гр.Асеновград
ежегодно събитие

гр.Асеновград, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.6 от 11 гласа
31.03.2023 г. -
01.04.2023 г.


 
В петата седмица на Великия пост в петък вечерта в църквата „Св. Богородица Успение” в квартала се отслужва акатист към Пресвета Богородица и на следващия ден е празникът „Златна ябълка”. Той се тачи предимно от жени, които не са могли да заченат и да родят деца.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е посветен на Света Богородица като пазителка на майчинството. Именно и затова бъдещите родилки носят хлебни питки, които след оогослужението раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с цветя и ябълки.
Фолклорни фестивали и събори
По църковния календар, след петия акатис на Св.Богородица и една седмица преди Лазаровден и две преди Великден, в съботата се почита чудотворната икона на Св.Богородица в църквата "Св.Богородица - Успение" в Асеновград, кв. Горни Воден.
Фолклорни фестивали и събори
Знаменията се случват пред иконата на Света Богородица Одигитрия /Блаженната/.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като "Златната ябълка". Безброи са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона от 16 век до сега, откакто е построен храмът в Горни Воден.
Фолклорни фестивали и събори
Толкова са много чудодейните дела, че само малка от свидетелствата са от тях са описани и се пазят в поименици в музея в Асеновград, а за други историците съдят по дарените на иконата украшения. Живи са и свидетелствата, които се носят от уста на уста до сега.

Най-известното от тях се свързва с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III, преспала под купола на храма през 1934 година и оздравява от дълго мъчила я невярна болест. За благодарност Борис III дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие - специален медальон, който носят само висшите духовници. Иконата е чест гост на съседните общини и винаги събира около себе си множество поклонници.

А, от стари времена, всяка година по средата на Великденския пост в църквата на Горни Воден се стичат жени от цяла България за празника на „Златната ябълка".
Фолклорни фестивали и събори
Името на празникът - "Златната ябълка"
е свързан с чудо, извършено от Божията Майка чрез иконата в през далечната 1765 година.

Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, игумен на манастира “Св.Св.Кирик и Юлита”:
“В този ден, петата събота на Виликия пост,православните отдават акатисна похвала на Пресветата, Пречиста ,Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица,наречена “Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден.Чрез тази света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоменание на чудото с неплодната жена, която като беше засъняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария,поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляБ, разбирайки причината за мъката на жената,смут обхвана душата му.

И видя старецът/йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона,”Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената / неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои.И не след много време жената се оказа трудна.Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва."

Фолклорни фестивали и събори
От тогава миряните вярват, че жени, които имат проблем със забременяването, след като им се прочете молитва за рожба пред чудотворната икона и изядат благословена ябълка с дръжката и семената, скоро зачеват.

Ритуалът за рожба е също доста интересен, той включва и изплитане на специален колан от три бели конеца. Той бил даден от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1919 г. Божията майка й се явила в съня и й заръчала при изгрев-слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три бели макари. С конците да обиколи храма и да изплете коланче, което да носи на кръста си, докато роди рожбата си. Тази повеля на Богородица се изпълнява в храма и до днес.

Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост.

Тогава се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния - Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.
Фолклорни фестивали и събори
Адрес: ул. „Свети Кирик“ 30, 4247 кв. Горни Воден, Асеновград.

За повече информация :
Храм ''Успение Богородично''
Община Асеновград


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания