''Номинирани'' събития

Храмов празник на Разбоишкият манастир ''Въведение Богородично''
ежегодно събитие

с.Разбоище,Община Годеч, Софийска област

Вашата оценка
4.6 от 11 гласа
21.11.2019 г. -
21.11.2019 г.


 
Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ е български действащ скален манастир. Днес е подчинен на Софийската епархия на Българската православна църква. Храмовият празник на манастира е 21 ноември.
Фолклорни фестивали и събори
Извън сградата на манастира се намира църквата „Въведение Богородично“, която е изградена в скалата.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът се намира на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. Разположен е на рида Тупаница.
Фолклорни фестивали и събори
В скалните ниши около Разбоишки - или както е бил наричан до 1960 г. Куржиловски манастир – е имало монашески живот още от XII – XIV век, когато скалното монашество се разпространява из територията на България.

По времето на Иван Александър,
през XIV век се построява „Софийското мало Светогорие”, тогава в най – голямата ниша (голям скален навес) на скалният венец, която дотогава е била използвана за общи молитви на монасите се построява малката църква „Въведение Богородично”.

Според легендата , монасите решават да я направят на тераса под нишата, но се случило така, че каквото през деня построят долу, през нощта се разваля и на сутринта намират строителните материали горе в скалната ниша.

И на третата вечер един от монасите сънувал Богородица, която му казала :
- „Там където от векове сте ми се молели, там направете църквата”.

Църквата представлява малка еднокорабна, едноабсидна постройка , засводена полуцилиндрично. В момента размерите на църквата са: в дължина е 8.10м , в широчина е 4.10м и е висока 2м, а за осветление има две малки прозорчета на северната стена. Олтарът е вкопан в скалата и през него при проливни дъждове избива вода.

Църквата е била изографисана изцяло от вътрешната и външната страна.

В момента са се запазили стенописите по част от старата западна фасада и малко във вътрешността. Стенописите, които се намират в олтара, в момента са в много лошо състояните, заради влагата, която се просмуква през скалата.

Църквата „Въведение Богородично” е вписана по НИОНКЦ като Археологически паметник на културата.

Първите монашески постройки са се намирали на 250 метра от сегашното местоположение на манастира, от източната страна на р. Нишава, където се намира и църквата. В близост до манастира се е намирало село Куржиловци, което според преданието бива опожарено по време на наказателна акция от страна на башибозушки отряд изпратен от васал на Монтана през XVI век.

Тогава са опожарени и разрушени манастирите в Беренде извор, Липинци, Чепърлинци, Годеч, Букоровци, Шума, Василовци, като опустушенията стигат до град Драгоман.

По време на тези събития, цялата монашеска обител бива разграбена и опожарена, но църквата „Въведение Богородично” остава незасегната.
Фолклорни фестивали и събори
За период от 300 години няма информация какво се е случвало с манастира. Знае се само, че постройките са изместени от западният бряг на реката на завоя, който тя прави точно под църквата. През XIX век манастирът се намира на границата на Османската империя и участва в динамичните събития за освобождаването на България.

Около 1860 г. той бива опожарен за последен път, а през 1861 г. е възстановен от Йоан (Йовчу), роднина на Филип Тотю, който след това участва в Легията на Г.С. Раковски.

По време на Първата Българска Легия през 1862 г, манастирът е бил използван за произвеждане на барут, оръжие и приютяване на четници, тръгнали към Белград за да се включат в Първата, а след това и във Втората Българска Легия.
Фолклорни фестивали и събори
В църквата са запазени няколко богослужебни книги ( руски печатни издания от миналия век ), както и няколко преписа.

На един от църковните прозорци е намерена корица от църковна книга, от която научаваме, че Матей Преображенски – Миткалото е посещавал манастира.

Текстът гласи следното :
Лето 1863
- Да се знае кога турците нападнаха манастира. Тогава беше капидан Матейче отец, та отепаха четири турци и турчино не можа да го фане, и другите също.
- Ох, запалиха вощеничка свети Тодор, ради душеспасение. И тогава турците много зло учиниха на ристияните. Громеха сос пушки и Матей проводи Йовчу, та Йовчу ми рече : убаво да се затвориш – и да вика некой, да не отваряш.
- А турците вардили та го хванали и му рекли : ти си от хасиите. И Асан баши го ударил с пищов в гърдите и тамо представился сего же лета м’ца август 16, лето 1863.
- Между това време возврати се капидан Матейче, син Пенчув, не от портата, а от тайника, та ми речи : Земи на Йовчу пищова и му тури камик да се знае.
И пак речи :
- Ох, дърво на дърво се обляга и чловек на чловек! (Рука Димитриа)

Фолклорни фестивали и събори
В манастира е намерен и друг препис , които не е с толкова исторически характер, а по скоро описва метеорологични събития и дава частична информация относно икономиката на района по това време:

Въ 1875 г. 21 март.
- На м. януари на 13 денъ падна един снегъ четири педи и половина, та лежа на землата от тринадесетога януари, февруари и мартъ толко време држа ти страшни снег, дето за толко време не се хиксич нити един драмъ.
- Тогава стана много нужда за рана. Един растегъ слама 200 гроша и една кола сено 500 гроша и пак не се намерува. За туй много стока се похарчи отъ гладъ. На тая година даваха човеци стока на исполу и когато се намери рана. Такъв снегъ падналъ беше страшенъ братие мои от 100 години не беше ”

Това го пише Станко Исотин от Голеш, слуга в манастира на „господина поп Дионисий”.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
GSM: +359877964600 - архимандрит Йосиф
Кметство : тел. 072922126Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания