Фолклорни фестивали, събори и панаири

Национален туристически поход ''По пътя на Ботевата чета'' и Поклонение на връх Околчица ''Вола''
ежегодно събитие

гр.Враца, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
4.8 от 10 гласа
27.05.2023 г. -
02.06.2023 г.


 
На Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. Всяка година на тази дата се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България.
Фолклорни фестивали и събори
На 1 юни пристигат участниците в националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета по алеята от Козлодуйския бряг и се изгражда цял палатков лагер.
Фолклорни фестивали и събори
Освен Ботевата алея има много други маркирани туристически маршрути. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица”, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване.
Фолклорни фестивали и събори
На връх Околчица през 1938 г. за увековечаване подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст.
Фолклорни фестивали и събори
В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис бележи лобното място на поета-революционер. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника. Паметникът е с височина 26,60 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”.
Фолклорни фестивали и събори
Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй - Околчица.
Фолклорни фестивали и събори
В една походна колона по 120 - километровия Ботев път от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан. Походът се провежда по случай -годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Той е традиционен и дава възможност на туристите ежегодно да преминават по историческия път от Козлодуйския бряг до връх Околчица, станал символ на саможертвата в името на Родината

Походът е от III категория на трудност. В маршрута са включени обекти от
Националните движения „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.

В похода могат да участват всички групи ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи.
Фолклорни фестивали и събори
По маршрута могат да се включват индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация. Участниците в похода трябва да бъдат екипирани според изискванията за участие в прояви по пешеходен туризъм.
Фолклорни фестивали и събори
По време на похода не се допуска употребата на наркотични и упойващи вещества, застрашаващи здравето на участниците. По време на преходите, в почивките, биваците и населените места се спазва дисциплината и определения от ръководството на похода ред.
Фолклорни фестивали и събори
По време на преходите и в района на биваците ръководителите на групите носят отговорност за опазване чистотата на околната среда и организират почистването на терените от отпадъци преди напускането на бивака.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Областна администрация Враца

За контакти : тел. 0879220352Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания