Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал на маскарадните игри в гр.Стара Загора
ежегодно събитие

гр.Стара Загора,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.3 от 20 гласа
Март 2023

 
Традицията да излизат кукери и да гонят злото е жива и днес в Стара Загора. Площадът пред сградата на Общината се превръща в сцена за изява на кукери от всички краища на България. (18.03.2018 г.)
Фолклорни фестивали и събори
В неделя, центърът на града ще бъде сцена за изява на пъстри и шумни кукери, старци, джамалари, сурвакари, арапи. Фестивалът ще започне с пъстро празнично шествие по централната пешеходна улица на града.
Фолклорни фестивали и събори
Групи от цялата страна ще представят традиционни зимно-пролетни игри на площада пред Общината с многообразие от ритуални маски и костюми.
Фолклорни фестивали и събори
По време на фестивала
Улицата на Занаятите ще пресъздаде старозагорската чаршия от началото на ХХ век. Ще бъде проведен и конкурс за млади фотографи на тема "Зимно-пролетни маскарадни игри" с награди за най-сполучливите творби.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на организаторите е:
Да запази, развива и популяризира зимно- пролетните маскарадни игри, като унаследени културни съкровища.
Фолклорни фестивали и събори
В 10:30 часа пъстрото шествие от кукери, васильовци, бабугери, старци и джамали ще оживи пешеходната зона на бул. Цар Симеон Велики, а от 11:00 на площада пред Общината гостите на фестивала ще се насладят на красотата и многообразието от облекла и маски от всички етнографски области на България, както и на ритуали за прогонване на злите сили.

И тази година кукерите прогониха злите сили и възвестиха:
- “Да потъне вдън земя злото и да царува доброто”.

По време на Маскарадните игри ще има изложба-базар на занаяти, работилница за желаещите сами да направят обредни стрели с помощта на майстор и ателие за рисуване на кукерски маски.

Идеята е жителите и гостите на града да почетат зимно - пролетната обредност и емоционално да се заредят от тази богата културна традиция.
Фолклорни фестивали и събори
Площадът пред общината ще се огласи от звънци, хлопки, чанове и хлопатари на кукери, старци, бабугери, джамалари, бразаи, васильовци и т.н.
Фолклорни фестивали и събори
Атмосферата на празниците от българския обреден календар - Месни и Сирни заговезни ще бъде пресъздадена с традиционни ритуали от 10.00 часа и в кв."Железник".
Фолклорни фестивали и събори
Организатори:
- Община Стара Загора;
- Регионален исторически музей Стара Загора;
- Център за наука, култура и изкуство - Стара Загора.
- Народно читалище "Николай Лилиев 2005"(ул. „Гоце Делчев" № 69, ап.15; Телефон: 0898625203. E-mail: nliliev@abv.bg.
- Фолклорен ансамбъл "Загоре"; (042) 623 958
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Стара Загора
Общински детски център


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания