Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Кралица на виното'' в с.Старосел
ежегодно събитие

с.Старосел,Община Хисаря,Област Пловдив

Вашата оценка
4.3 от 7 гласа
Септември 2023

 
По стар обичай в първата неделя на месец септември във Винарска изба „Старосел” се празнува началото на гроздобера. Кралица на виното ще смачка с нозете си първото набрано грозде в лозята край Старосел и така ще сложи началото на производството на виното .
Фолклорни фестивали и събори
Жителите на селото избрат младо момиче, което по древен тракийски ритуал приготви първото вино от тазгодишната реколта.
Фолклорни фестивали и събори
В огромно каменно корито с боси крака тя ще смачка първото набрано грозде и потече младото вино.
Фолклорни фестивали и събори
Храмът на виното и любовта край Старосел оживява с пресъздаването на легендата за бог Дионис и култа към виното и веселието.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът ще събере много гости, сред които министри, депутати, дипломати, край Храма на виното във винарски комплекс Старосел. Пищният празник ще е в неделя по обяд. Тогава гостите ще могат да се насладят както на еликсирите от каберне, мускат и мискет, така и да потънат в древните тракийски мистерии, които кандидатките за Кралица на виното, групата за автентичен фолклор от селото и ансамбъл "Етноритъм" заедно ще пресъздадат.

Десет момичетата ще мерят снага и хубост, за да заслужат титлата, както и привилегията да смачкат първото грозде от тазгодишната реколта и да потече виното.
Фолклорни фестивали и събори
Най-напред те ще танцуват в Храма на виното, облечени в бели роби, с бели свещи в ръце, после ще се представят с официални тоалети, а жури начело със сомелиера Михаил Марковски ще оценява както тях, така вината на избата, които те ще представят. Малко по-късно най-старият лозар от Старосел - бай Стоимен Кънев, ще докара на място голяма каруца пълна с току-що откъснато грозде, което девойките с кошници ще пренесат в каменното корито. Бай Стоимен ще окичи с венец от лозови листа избраната за Кралица на виното.

Тогава девойката ще влезе в каменното корито боса и ще започне да мачка гроздето. Веселбата продължава с хубаво вино, вкусни гозби, много песни и танци.

За участие в конкурса:0896/608558
За резервации в ресторанта:0896/767729

Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: тел.03176/2221

За повече информация :
с.СтароселАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания