Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на градинарската чорба в гр.Златарица
ежегодно събитие

гр.Златарица, Община Златарица, Област Велико Търново

Вашата оценка
4 от 8 гласа
Септември 2023

 
Балканската община организира празник на градинарската чорба. В местността “Черничките” майстори в народни носии ще забъркат през първата събота на м.Септември чорби в 17 казана.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът си има регламент, според който главните готвачи си подбират екип от двама-трима души, които ще им помагат за приготвянето на чорбите.
Фолклорни фестивали и събори
Те могат да бъдат само и единствено от традиционни зеленчуци – домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, патладжан, фасул. Участниците сами си осигуряват продуктите.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът започва рано сутринта и до 12.00 часа кулинарите трябва да са приключили с приготвянето на чорбите.

По традиция най-добрата чорба ще бъде определена от компетентно жури от дегустатори. Награди ще има за всички участници.

Тази година ще се оценяват и кътовете около казаните. Участниците трябва да подредят малки маси паралии, столчета, бъклица с ракия, плодове и зеленчуци.

Както всяка година така и тази от приготвени казана супа единият ще бъде дарен на Дома за стари хора, друг ще отиде за 15-те деца в Центъра за настаняване от семеен тип, а два от казаните чрез социални патронаж ще бъдат раздадени на трудноподвижни възрастни хора, които не могат да стигнат до празника.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЗлатарицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания