Фолклорни фестивали, събори и панаири

Национален фестивал на ореха в с.Голямо Дряново
ежегодно събитие

с.Голямо Дряново,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.9 от 18 гласа
Октомври 2023

 
Национален фестивал на ореха организират Кметството на казанлъшкото село Голямо Дряново и Народно читалище „Зора – 1902“ в населеното място. Втора или третата събота на м.Октомври
Фолклорни фестивали и събори
Идеята с фестивала да се почете достолепното растение е на кмета на Голямо Дряново Петьо Апостолов, а причините са най-малко две.
Фолклорни фестивали и събори
Първата е, че в землището на селото е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500 дка. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години.
Фолклорни фестивали и събори
Днес дървото го няма, но славата на голямодряновските орехи остава.

По традиция Фестивалът започва в 10 часа, като гостите се посрещат от голямодрявовските момичета, облечени в народни носии, с погачи, орехови ядки, мед, шарена сол и с красиви усмивки.

Всички посетители имат удоволствието да разгледат кулинарната изложба на храни с основна съставка орех, приготвени от майсторските ръце на голямодряновки.

Изложените домашно приготвени кулинарни изкушения са традиционни за Голямо Дряново и региона и показват приложението на ореха в бита на хората. Всеки желаещ може да получи рецепти за приготвяне на някои от изложените кулинарни експонати.

Гостите могат да посетят музейната сбирка и да се запознаят с историята и бита на селото.

На главната алея е изложението на производители на естествени и биопродукти, и произведенията на изтъкнати занаятчии, с щандове присъстват производители на орехи, мед, лимец, натурални ароматични продукти, винопроизводство, естествени витаминозни напитки, отглеждане и производство на биотор от калифорнийски червей и др.
Фолклорни фестивали и събори
Занаятите са представени на 8 щанда – старинно оръжие, металопластика, художествена обработка на дърво, стъклопис, калпакчийство, живопис, изработка на изделия с мъниста и др.

След официалното откриване на фестивала в 11 часа и приветствията от гостите започва празничната програма.

С топовен гръм от топчето на специалните гости на фестивала, представителите на Национално дружество „Традиция“, честта първи да открият празника имат голямодряновските кукери, които със своя магически танц благославят „ Стопаните на ореховите градини“ за берекет.

След това празникът продължава с фолклорна програма от специално поканени водещи самодейни състави от региона и страната.

Фестивалът приключва късно след обяд с народно веселие и хора. Организаторите приветстват всички желаещи, които дойдат облечени в народни носии.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
НЧ “Зора-1902“-с.Голямо Дряново; с. Голямо Дряново;
Община Казанлък п.к. 6146; тел: 0884543035;
e-mail: chitalistezora@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания