Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кулинарен фестивал ''Гозбите на Добруджа'' в с.Сребърна
ежегодно събитие

с.Сребърна,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
4.7 от 43 гласа
Октомври 2023

 
Община Силистра, Кметство село Сребърна и НЧ "Възраждане - 1940", Ви канят на станалия вече традиционен Кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа", който ще се проведе през м.Октомври от 10:30 часа в центъра на село Сребърна.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се провежда със съдействието на Ротари клуб Силистра, който е традиционен партньор на организаторите.
Фолклорни фестивали и събори
В кулинарния празник участваха 90 автори на домашни гозби с 250 ястия от десетина села на Крайдунавска Добруджа. Условията бяха манджите да са домашно приготвени, поднесени в глинено гърне, чувен или тава и да са подредени на обща трапеза.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки от участниците беше донесъл онова, което е запомнил на трапезата си от детството си.

Постна сиромашка яхния и сиромашки хляб бяха едни от най-атрактивните предложения. Идеята е, че когато човек се труди, никога няма да умре от глад. В ястието се слага всичко онова, което е останало у дома – зимнина, лучец.

Старите манджи разкриват на съвременника и годините на бедност, и дните на ситост, как са оцелявали хората в гладно време и как са отпускали душата си на празник.

В храната има история, която ни е направила такива, каквито сме днес, и от нас се иска просто малко признателност, твърдят организаторите.
Фолклорни фестивали и събори
Освен чорбите, гозбите и десертите, участниците имаха за задача да възпроизведат и елементи от народния бит на Крайдунавска Добруджа. Освен жителите и гостите на Сребърна, от уникалните експозиции бяха впечатлени и специалистите, видели всичко в кулинарията. Те препоръчаха на организаторите да издадат рецептурник с гозбите.

Съчетано с етноизложби, с автентични добруджански песни и носии, събитието в Сребърна е на път да се превърне в един от най-атрактивните фестивали в страната.
Фолклорни фестивали и събори
Записването за участие става чрез попълване на формуляр за участие. Изпратете формуляра на хартиен носител по пощата на E-mail: eleonora7207@abv.bg или на тел: 0898 59 44 55.
Адрес: с. Сребърна, Общ.Силистра, НЧ „Възраждане 1940”.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания