Фолклорни фестивали, събори и панаири

НФФ за ''Двугласно пеене и народна песен'' в гр.Неделино
ежегодно събитие

гр.Неделино,Община Неделино,Област Смолян

Вашата оценка
3.5 от 12 гласа
Септември 2023

 
Всяка година в Неделино се провежда традиционен национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. Това е специфично пеене, което не съществува никаде другаде и се пее на кварти и секунди.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се обикновено през първата събота и неделя на месец септември. Град Неделино е известно със своя "Неделински двуглас". Николай Кауфман пръв открива явлението "Неделински двуглас" и пръв пише статии за него.
Фолклорни фестивали и събори
Неделинският двуглас
е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите , подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие.
Фолклорни фестивали и събори
Едни от най-изявените изпълнителки на Неделинския двуглас са Сестри Георгиеви, които първи осъществяват записи на Неделински Двуглас, и Сестри Хаджиеви.

Пръв, който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина е проф. д-р Николай Кауфман. Той се занимава с темата от 1952 г. До момента има събрани и нотирани около 350 песни.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се роди на основата на многобройните регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на наши изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ.

Групите и самодейците от община Неделино имат десетки престижни награди от различни национални и международни прояви.

ОСНОВНИ ЦЕЛИ :
Възраждането на народно – песенните традиции в общината и превръщането им в общонационално достояние
Запазване и популяризиране на неделинския двуглас у нас и по света
Предоставяне на възможност за изява на всички даровити деца да изявят своя талант в изпълнителското изкуство – песенно, инструментално, танцово

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Право на участие имат всички деца, младежи и девойки, учители по музика, свирачи и танцьори от цялата страна. Те се разпределят в три възрастови групи :
І-ва - от 5 до 13 години;
ІІ-ра - от 13 до 18 години;
ІІІ-та - от 18 години нагоре:
Фолклорни фестивали и събори
В неделинското двугласно пеене преобладава осмосричния стих. Песента най – често започва от тоника – продължитилен тон, встъпление, който се пее унисон от първи и втори глас и винаги завършва на тоника.

Всички песни в миналото са се пеели антифонно на застъпване, като след първи “чифт” / две певици/ запява втори “чифт”. Двугласът се пее по двойки като едната певица “води” пее първи глас, другата “следи”- пее втори глас.

Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен се организира от община Неделино и Министерството на културата.

За контакти и повече информация: тел: 03072 / 88-27 , 0882383490 , факс : 03072/ 88-50 e-mail: oba_nedelino@abv.bg
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Oбщина НеделиноАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания