Фолклорни фестивали, събори и панаири

Богоявление в с.Момчиловци
ежегодно събитие

с.Момчиловци,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Януари 2023

 
Патриотично шествие с портрета на Христо Ботев има в смолянското село Момчиловци, където ''скачачи'' в носии се конкурират за Богоявленския кръст.
Фолклорни фестивали и събори
Храмът „Св. Св. Константин и Елена" е скъп за много хора. Над 180 години той е сърцето на Момчиловци - едно от малкото селища в региона, успели да запазят християнската вяра непокътната през вековете.
Фолклорни фестивали и събори
Храмът е единственият в региона, който носи имената на Светите равноапостоли Константин и Елена. Денят, в който почитаме паметта им - 21 май, е празник и на село Момчиловци.

Момчетата, които участват в Богоявленската надпревара за Кръста в Момчиловци, даряват събраните пари за обновяване на храма "Св. Св. Константин и Елена" в селото.

Младежите посещават всеки дом в Момчиловци за здраве и благословение, както повелява традицията. Дарените им пари те предоставят за кампания за обновяване на храма“.

В ритуала за вадене на разпятието участваха само ученици, студенти и работещи младежи.

Най-малките бяха близнаци петокласници, а най-възрастните 20 годишни ентусиасти, всичките родом от Момчиловци.

Преди ритуала за Богоявление и честването на годишнината от рождението на Ботев, през центъра на селото премина празнично шествие от 27 момичета и момчета в национални костюми, предвождани от шестима гайдари.

Те преминаха начело с знамената на България, Момчиловци и портрета на Ботев.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : (03023)2277, 0885 660 145 kmetstvo_momchilovci@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания