Най-посещавани събития

Ден на гр.Клисура и Честване на Априлското въстание
ежегодно събитие

гр.Клисура,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 8 гласа
30.04.2021 г. -
01.05.2021 г.


 
Всяка педя клисурска земя е свещена, всеки камък е история, всяко име - легенда. Клисура - в нейния народен летопис се четат безброй паметни имена и събития. В златните страници на националния ни епос Клисура записва името си с огнени букви с участието си в Априлското въстание.
Фолклорни фестивали и събори
Тя въстава втора, но изгаря първа
- жертвоготовна, с вдигната глава, непознала падение и предателство. Превръща се в пепелище, но не загива! Клисура е била и ще си остане възрожденски град - памет на поколенията, дълг на потомците!
Фолклорни фестивали и събори
Историческият град Клисура е живописно разположен в най-западната част на Розовата долина - точно където се сключва Стара планина със Средна гора, в подножието на върховете Богдан и Вежен, сред гъсти букови гори и тучни поляни. От особеното му географско разположение произхожда и името му, което означава проход, теснина.

Всяка година на 30 април се чества паметта на героите с тържествена заря-проверка

1 май е обявен за Празник на Клисура и се отбелязва с възпроизвеждане на събитията от 1876 г. Тук може да се чуе и химна на града “Пустите клисурци”.
Фолклорни фестивали и събори
Клисура влиза завинаги в българската история с подвига на клисурци по време на героичното Априлско въстание.

То проправя пътя на България към Освобождението от петвековно османско иго, с легендарния образ на Боримечката, който и днес стои на своя страж край “входа” на града, с прочутите черешови топчета – символ на клисурската артилерия.

Руините на църквата “Св. Николай Чудотворец” още напомнят за безстрашния 20 април на 1876 г.

Оригиналната камбана, възвестила бунта на клисурци срещу поробителите , е единствения “жив” свидетел на Априлската епопея и представлява най-голямата ценност на Градския исторически музей. Гордост за музея е и запазеното автентично черешово топче, чийто умалени копия се продават като сувенир за спомен.

Историческият музей - Клисура е разположен в центъра на града. Сградата е построена през 1926 г. в чест на 50-годишнината от Априлското въстание и е архитектурен паметник на културата. Музейната експозиция представя културно-историческото наследство на града. Разополжена е на три нива - художествена галерия, бит, поминък и култура през Възраждането и участие на Клисура в Априлското въстание през 1876 г.
Фолклорни фестивали и събори
Обслужва три исторически къщи, които са неразделна част от историята на града:
Павурджиевата къща - типичен представител на типа "пловдивска симетрична затворена къща". Тук на 15 януари 1876 г. П. Волов и Г. Бенковски основават първия революционен комитет в IV революционен окръг. В къщата е показан градския възрожденски бит на Клисура от XIX в., а в двора е възстановена "домашна розоварна";

Козинаровата къща - Дом на Цана Козинарова. В деня на потушаването на въстанието част от населението на града се изтегля към Копривщизца, за да избегне жестокото клане от башибозуците на Тосун бей. Всички, които остават в града, намират смъртта си. В тези страшни минути Цана се хвърля в кладенеца с цетирите си деца, за да избегне поруганието и жестоката смърт, като по този начин запазва честта на българската жена;
Фолклорни фестивали и събори
Стара църква - намира се в югоизточната част на града. Тя е внушителна монументална сграда, построена в града в средата на XVIII в. и е една от първите разрушени сгради по време на въстанието.

От това свято място на 20 април 1876 г. камбанния звън възвестява началото на въстанието в Клисура.

Читалище "20 април 1876 година"
гр.Клисура, ул."20-ти април" №14 област: Пловдивска пощ. код: 4341
тел.: 03137/20 95; 0889/142 121; Email: nch_klisura@abv.bg


За повече информация :
Община КлисураАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания