![]() |
Фолклорни фестивали, събори и панаири | ![]() |
![]() |
![]() |
На софра с веселба | ![]() |
![]() |
![]() |
Литература и изкуство, изложби | ![]() |
![]() |
![]() |
Кино и театър | ![]() |
![]() |
![]() |
Религиозни и храмови празници | ![]() |
![]() |
![]() |
Музикални и танцови прояви | ![]() |
![]() |
![]() |
Плаващи празници | ![]() |
Най-посещавани събития

![]() |
''Български фестивал на сливата'' в гр.Троян |
ежегодно събитие |
гр.Троян,община Троян,област Ловеч
Вашата оценка
5
от 8 гласа
''Български фестивал на сливата'', провежда се ежегодно в края на месец септември (обикновено последната седмица на м.Септември.), с многобройни посетители, които са дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия.

По време на фестивала жителите и гостите на общината ще могат да видят и да се включат в различни дейности - кулинарен конкурс за любители; запалване на казана за изваряване на ракия; конкурс за домашна сливова ракия.
Във всеки един от фестивалните дни ще има Арт-ателиета по керамика, рисуване и дърворезба, работа с природни материали, декорация на тъкани.
Традиционно ще присъства „Улица на занаятите“ с произведения на занаятчии от региона и страната, щандове с пресни сливови плодове, сушени сливи, мармалади, конфитюри, сладка.
Желанието на Общината е да популяризира една уникална за региона и страната традиция и да запознае възможно най-много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които градът предлага.
Основната цел е не само запазване духа на преминалата през вековете традиция, но и надграждане на постигнатото, чрез въвеждане на иновативни практики, включване на нови публики и създаването на модерен културен продукт, който да има не само своята културна, но и социална и икономическа стойност.
Троянската сливова ракия се произвежда от сини сливи изцяло добити в района на гр. Троян.

Ферментацията се контролира, а дестилацията се извършва в непрекъснато работещи дестилационни апарати така, че дестилатът да запази аромата и вкуса на използваните плодове. Допълнителните качества на сливовата ракия се развиват чрез стареене в малки дъбови бъчви.

Беритбата на плодовете се извършва в технологична зрялост, а обработката им започва веднага след доставката. Плодовете се смилат, а костилките се отделят (изхвърлят).

За повече информация :
Община Троян
Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.