Най-посещавани събития

Мартенски културни празници ''Кюстендилска пролет''
ежегодно събитие

гр.Кюстендил,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.5 от 21 гласа
17.03.2023 г. -
21.03.2023 г.


 

сертификат

Празникът на град Кюстендил “Кюстендилска пролет” се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник “Св. Св. 40 мъченици” отбелязван в м. “Хисарлъка”.
Фолклорни фестивали и събори
От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. 52- ят конкурс ще се проведе на 17 март на площад "Велбъжд", от 19:00 часа.
Фолклорни фестивали и събори
Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на ОбС.
Фолклорни фестивали и събори
Той отново ще бъде в три кръга. Ще се спази традицията да има кръг с народни носии и кръг с официални тоалети.
Фолклорни фестивали и събори
Третият кръг организаторите ще запазят в тайна, като изненада на зрителите. Празникът се организира от Общината с участието на най-изявените художествени състави и изпълнители от града.

Когато добива популярност, гост-изпълнители са били най-популярните състави и шоумени от страната. "Кюстендилска пролет" се провежда под патронажа на Кмета на града. Това е и първият в страната празник, който има статут и е патентован в Патентно ведомство на Република България. Финансира се от спонсори, дарители и рекламодатели.

Емблемата на “Кюстендилска пролет” е слънчев диск с ябълков цвят в средата, изпълнен в зелено или златисто.

Емблемата е запазена марка и не може да се използва за други цели без съгласието на общинската управа

В основа на празника “Кюстендилска пролет” е соларният култ, почитанието на слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селянина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.
Фолклорни фестивали и събори
Първият, основният съдържателен елемент на празника, това е слънцето и свързаните с него атрибути – огъня и златото.

Вторият елемент е плодородието – кюстендилския край винаги е бил и трябва да бъде овощната градина на България.

Третия специфичен за града елемент това са минералните лечебни извори и свързаните с тях Асклепион и балнеосаноториуми, възможностите за климато и плодолечение, традиционни алтернативни методи на запазване и възстановяване на здравето в подходяща екосреда.

Четвъртия – това е духовността на празника, неговите връзки с народната празнично-обредна система, отдаване почит на “Св. 40 мъченици“ на християнската черква, разгръщане и даване изява на творческите възможности в областта на просветата, културата, изкуствата и другите социални сфери.

Петия – съдържанието на всеки празник включва и елемента търговия: купуване на нови дрехи и обновяване на къщата, приготвяне на специфична за празника храна – 40 хапки, глътки и т.н.

Шестия – празникът като антипод на делника носи в себе си и необходимите елементи на релаксация, забава, хумор, игра. За това той се придружава от различни спортни, туристически и други игри и забави, включително и по-фриволни.
Фолклорни фестивали и събори
Главният символ на празника, това е девойката “Кюстендилска пролет” и нейните две подгласнички.

Те се избират на два етапа чрез конкурс:
Първият етап – в учебните заведения, фирми, организации и с индивидуални заявки.
Втори етап - общоградски конкурс. Избраните на първия етап се допускат до втория етап, където жури избира девойките по определени критерии.

Критерии за оценка по десетобалната система:
- по положителни общочовешки качества
- съчетаване на духовна и физическа красота
- определено интелектуално ниво


Общи изисквания:
- Участничките да бъдат неомъжени и неизбирани минали години, възраст 16-24 години и ръст над 170 см. Трите девойки носят през раменете си трикольорна лента с емблемата на пролетта и надпис “Кюстендилска пролет” и годината.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Кюстендил

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания