Най-посещавани събития

Честване годишнина от въстанието на Асен и Петър в гр.Велико Търново
ежегодно събитие

гр.Велико Търново, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.5 от 28 гласа
26.10.2023 г. -
26.10.2023 г.


 
В. Търново става център на националните чествания посветени на въстанието на Асен и Петър. Годишнината е записана в календара на Министерството на културата, а така също е основно събитие за календара на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Фолклорни фестивали и събори
Старопрестолният Търновград
е център на националните тържества, посветени на годишнината от въстанието на Асен и Петър. Патрон на честванията е министър-председателят на РБългария.
Фолклорни фестивали и събори
На 26 октомври 1185 г. братята боляри Асен и Петър обявяват в Търново въстание против византийското владичество. Според преданията това става на Димитровден в църквата „Свети Димитър Солунски”.
Фолклорни фестивали и събори
Това въстание се превръща в освободително движение на българите в днешна Северна България и завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци.
Фолклорни фестивали и събори
Макар че тогава е изминало повече от столетие и половина от покоряването на България, българите не могат да се примирят с мисълта за загубата на държавната си независимост. В същото време те не успяват да понасят и все по-влошаващото се икономическо положение.
Фолклорни фестивали и събори
Въстанието избухва в благоприятната обстановка, създадена в края на 1185 г., когато в резултат на дворцов преврат във Византийската империя настъпват сериозни вътрешни смутове и тя започва да търпи поражения в битките срещу външните нападатели от запад и северозапад.

Нахлулите в пределите й нормани успяват да заграбят Албания и Македония и да стигнат чак до Одрин.

Точно в този момент византийският император се решава на една крайно непопулярна мярка - да обложи българското население с извънреден данък, за да напълни хазната във връзка с предстоящата си женитба за унгарска принцеса.

Това предизвиква спонтанното надигане на населението в Северна България, към което се присъединяват и част от власите, живеещи отвъд Дунав.
Фолклорни фестивали и събори
Начело на въстанието застават двамата търновски боляри Асен и Петър, които са недоволни от отказа на императора да им даде искано от тях владение в Стара планина.

Под тяхно ръководство въстанието придобива организиран характер и победите не закъсняват. За кратко време те освобождават по-главните селища от Северна България (без Преслав) и успяват да проникнат през старопланинските проходи в Тракия.

През лятото на 1186 г. византийският император Исак II Ангел решава да се справи с въстаниците и с голяма войска тръгва срещу тях.

При невъзможността да му се противопоставят Асен и Петър са принудени да изтеглят своята войска на север от Дунав.

След завръщането на императора в Цариград те отново преминават в българските земи със съюзническа куманска конница и продължават въстаническите си действия. Опитът на императора повторно да ги разгроми не успява и през пролетта на 1187 г. той е принуден да сключи примирие с тях, с което официално признава възобновяването на българската държава на север от Стара планина.
Фолклорни фестивали и събори
Заради големия си авторитет по време на въстанието начело на държавата като цар е поставен Иван Асен I (1187-1196).

Тържествата ще се проведат в църквата „Св. Димитър Солунски”
и в целия квартал „Асенов”, където има няколко църкви, превърнати в паметници на културата. Предвидено е шествие, театрална възстановка на събитията от въстанието. Ще бъдат показани филми, свързани с въстанието, подготвя се и научна конференция „Асеневци и Търновград”, организирана във ВТУ.

Екскурзоводите на Регионалния исторически музей са предвидили и безплатни туристически обиколки по най-интересните места в града. Тези турове са с беседи и се провеждат във всички празнични дни – на 3 март, 22 март, 7 юли, 22 септември.

Такава обиколка ще има и на 26 октомври, когато са националните чествания, свързани с въстанието на Асен и Петър.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община В.ТърновоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания