Област Габрово

Родова среща в с.Боженците
ежегодно събитие

с.Боженците, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
22.09.2023 г. -
22.09.2023 г.


 
Родова среща събра в Боженците над 70 потомци на Иван Карадимитров. Известният в миналото търговец е останал в историята като най-големия дарител на селото. .
Фолклорни фестивали и събори
Преди 140 години богатият търговец и основател на революционния комитет в Боженци Иван Карадимитров дарява 110 турски лири, припомниха за най-малките неговите потомци.
Фолклорни фестивали и събори
С парите Уста Генчо Кънев от Трявна построява училище с читалище и библиотека.

По-късно потомците завещават на селото бащината си къща. Под прага на плевнята божанкалии намират гърне със 200 жълтици. С тях в Боженци е вдигната прогимназия с трапезария и детска градина. Сега потомците не притежават имоти в селото.

“Всички имоти са дарени. Нито лев не е влязал в касата на наследниците”, казва тя за семейната благотворителна традиция.

Село Боженци е създадено след турското нашествие в Търново в края на 16 век. Тогава от столицата на България бягат голяма част граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана.

Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженците. Именно на нея то носи своето име.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания