Област Кюстендил

Честване на 3 Март в с.Таваличево
ежегодно събитие

с.Таваличево,община Кюстендил, Област Кюстендил

Вашата оценка
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
За нас, българите, 3 март е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България.
Фолклорни фестивали и събори
Този ден показа на българите, че жертвите от Балканската, Междусъюзническата война, Първата и Втората световни войни не бяха напразно.
Фолклорни фестивали и събори
Че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно.

На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България.

Горди сме и ние жителите на Таваличево,защото нашите предци са жертвали живота си за днешна свободна България.

На този ден - 3 март бяхме пред паметника в двора на черквата "Св. Параскева", за да сведем глава и отдадем почит на загиналите български войници и офицери,и загиналите през войните.

Горди сме,че 33-те герои от селото ни са жертвали най-скъпото -живота си, за да живеем днес свободни в нашата родина България.

Село Таваличево се намира източната част на Кюстендилската котловина на шосето Кюстендил - Бобов дол, в подножието на Конявската планина, на 17 км. югоизточно от град Кюстендил. Името на селото вероятно произхожда от думата "тавалик" - воденичен камък.
Фолклорни фестивали и събори

Късносредновековна църква "Света Петка". Намира се в селото. Малка, едноапсидна църква с два певника, с вътрешни размери 6,35 Х 3 м.

Сводът е полуцилиндричен и се осветява от три тесни прозорчета. Цялата вътрешност е била изписана, като са запазени отделни фрагменти от стенописите. Постройката се отнася към периода XIV - XVI век. През 1900 г. към църквата се изгражда нова голяма зала с галерия на запад и камбанария, която включва в обема си и част от първоначалната църква. Църквата е паметник на културата.

Вековен летен дъб, наречен "Мицевото дабе" - прородозащитен обект в местността "Разгула".
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1920"; Адрес: 2538, село Таваличево
Тел: 0886 885 084; e-mail: chitaliste_tavalichevo@abv.bg
Телефон: 0882 88 53 98Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания