Област Пловдив

Събор на ''Рождество Богородично'' и Храмов празник в с.Крумово
ежегодно събитие

с.Крумово,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
5 от 1 глас
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Събор на 21 септември и храмов празник на църквата ''Св. Богородица''.
Фолклорни фестивали и събори
Село Крумово
се намира в Тракийската низина, на 8 км. югоизточно от Пловдив. Условно се разделя на две части: Старо село и Ново село.
Фолклорни фестивали и събори
Река Марица преминава на около 8 км от него , а на 2 км. е река Чая. Местността е блатиста. Най-добре вирее лозевият масив познат като „Крумовски мавруд“. Виното, направено от него, е отличено с много награди и първи места в България.

Крумово е ЖП възел на линията Пловдив-Свиленград с разклонение за Асеновград. На 1 км. от селото се намира и международното летище "Крумово".

Крумово е основано през 1639 година под името Пашамахала, като поселище на работниците в местния турски чифлик. Постепенно селото се измества на изток ,поради високите подпочвени води. През втората половина на 19 век през Крумово е прокарана железница. За първи кмет на Крумово след Освобождението е избран Лазар Тачев Рангелов, а след него Георги Драганов-Горето.

През 1887 година е основано училището в селото. Днешното си име селото получава през 1890 година. През 1972 година е построен и търговския комплекс в центъра на селото. През 1981 година е построена новата поликлиника , апрез 1983 г. сградата на културния дом. На 19 ноември 1989 година населението тържествено чества 350 годишния юбилей на Крумово.

Православният храм "Св. вмчк Димитър Солунски" се намира в центъра на селото. Той е реновиран през последните години и към настоящия момент е действащ и посещаван храм. Притежава впечатлваща архитектура.

На 7 май 2002 г. тържествено е открит параклиса "Св. Атанасий". В Крумово има основно училище , детска градина и детски ясли, читалище с библиотека , поликлиника. Към читалището дейност развиват детски хор и детски танцов ансамбъл.

Има няколко могили в близост до селото. Най-известни са „Лисича могила“, която е разкопана от иманяри и „Могилата“, която е в самия център на селото. Във втората са погребани руски войници. Има три паметника, като единият е на руски генерал. Всяка година на „Празника на незнайния войн“ се поднасят венци.

Има древни останки в края на селото до „Римския мост“ - Гранитни камъни с белези по тях. Историята на тези камъни произлиза от легендата за Крали Марко. Казват, че Крали Марко е минал през местността и е оставил отпечатъка си върху тях.

За контакти :
Кметство : с.Крумово, ул."Сан Стефано" №7А.
Телефон за връзка: 0882 99 86 14

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания